Annons
Nyheter

Himlafloden slår till – älvar svämmar över

Högsta varningsnivå råder i Norge, sedan extremvädret Gyda har dragit in och utlöst översvämningar och skred.
Norge • Publicerad 13 januari 2022
Kvamsbekken på Fannrem i Orkland i västra Norge, ungefär i höjd med Åre i Sverige, svämmar över.
Kvamsbekken på Fannrem i Orkland i västra Norge, ungefär i höjd med Åre i Sverige, svämmar över.Foto: Ole Martin Wold/NTB/TT

I Eresfjord i Molde kommun befaras floden Dokkelva svämma över. Till en början talades om att evakueringar omfattade 90 personer men senare sänktes den siffran till 44 boende.

Vattennivån i älven har stigit med över en meter sedan klockan 19 på onsdagskvällen.

Annons

– Älven utgör en stor fara. Den hittar nya vägar ned mot bostadsområdena, säger ordförande i Moldes kommun, Torgeir Dahl, till VG.

"Vi gör fortlöpande bedömningar om det behövs ytterligare evakueringar och hur länge evakueringarna ska vara", skriver polisen i ett uttalande, rapporterar nyhetsbyrån NTB.

I Sjöholt i Ålesunds kommun har 16 hus evakuerats efter ett skred vid ett byggområde. Inga personer ska ha kommit till skada.

Ovädret drog in över Vestlandet och mellersta Norge på onsdagskvällen. Det har fört med sig stora mängder regn som orsakar översvämningar och flera vägar har stängts av.

Och Norges vatten- och energimyndighet NVE klargör att det ser ut att bli värst under tosdagen. Högsta varningsnivå – röd – råder.

– Aldrig tidigare har vi rapporterat om en så stor fara för skred, säger Aart Verhage, regionchef på NVE, till NRK.

Gyda har klassificerats som en himlaflod ("atmospheric river" på engelska), vilket innebär att mycket fuktig luft koncentreras i en smal zon som drar in över land och resulterar i oerhört mycket regn eller snö.

Ovädret mattas sedan av när det drar vidare in över Sverige och Norges norra delar. Vindbyar med orkanstyrka har redan rapporterats från bland annat Åreskutan i Jämtland.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons