Annons
Nyheter

Stormad kongress gav eko i riksdagen

Stormningen av den amerikanska kongressen ger eko också i riksdagen.
Politik • Publicerad 13 januari 2021
Statsminister Stefan Löfven (S) varnade för polarisering likt den i USA, med kritik avsedd för Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson under partiledardebatten.
Statsminister Stefan Löfven (S) varnade för polarisering likt den i USA, med kritik avsedd för Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson under partiledardebatten.Foto: Janerik Henriksson/TT
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin (tv) gjorde sin sista partiledardebatt och avtackades med en present av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Under debatten anklagade dock båda den andre för att bidra till splittring och polarisering i samhället.
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin (tv) gjorde sin sista partiledardebatt och avtackades med en present av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Under debatten anklagade dock båda den andre för att bidra till splittring och polarisering i samhället.Foto: Janerik Henriksson/TT

Flera partiledare tog upp stormningen, vad den berodde på och hat och hot på nätet i partiledardebatten.

– Det är en mörk stund för USA, sade Löfven.

Annons

Han kritiserade president Donald Trump för att sprida lögner om valresultatet. Löfven framhöll att Europa behöver dra lärdom av vad som hänt i USA.

– Även här finns de som vill stänga våra öppna samhällen. Vi är inte immuna mot splittring. Split kan också få fäste här, falska nyheter spridas som sanning, sade Löfven.

Åkesson oroad

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson kritiserade det som hänt i USA, men oroade sig också över att Twitter, Facebook och andra sociala mediejättar stängt av Donald Trump och även andra.

Han ser deras agerande som ett hot mot yttrandefriheten.

– Det är ett gigantiskt problem att vi har multinationella digitala oligarker som kontrollerar grundläggande global infrastruktur för information och använder den makten utifrån sina egna intressen för att styra vem som får höras och vad som får sägas, sade Åkesson.

Sista debatten

Löfven tycker att det behövs en reglering av vad som får sägas i sociala medier, och syftade bland annat på spridning av falska uppgifter och uppvigling mot demokratin.

– Det måste finnas någon gräns i sociala medier för vad man kan säga och hur man kan uttrycka sig, sade statsministern.

Hota demokratin

Miljöpartiets avgående språkrör Isabella Lövin gjorde sin sista partiledardebatt. Hon varnade för att politisk polarisering kan bli ett hot mot demokratin och uppgav att alla har ett ansvar för att undvika det.

– Men vi politiska ledare har självklart ett mycket större ansvar för att inte polarisera, att inte ställa människor mot människor, att inte peka på hudfärg, inte bygga murar och inte påstå att det finns enkla svartvita lösningar på komplicerade problem, sade Lövin.

Jimmie Åkesson bad Lövin och Löfven att rannsaka sig själva och sina partier.

– Sverige är mer polariserat och splittrat än på väldigt, väldigt länge. Det beror på politik, på usla prioriteringar och regeringens bristande verklighetsuppfattning, åtminstone en som väldigt, väldigt många människor i vårt land inte kan känna igen sig i, hävdade Åkesson.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons