Annons
Nyheter

Största räntehöjningen i USA på 28 år

Det massiva inflationstrycket ska stävjas.
Därför genomför amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) den största räntehöjningen på 28 år. Styrräntan höjs med hela 75 punkter.
Ekonomi • Publicerad 15 juni 2022
Fed-chefen Jerome Powell under en presskonferens på onsdagen.
Fed-chefen Jerome Powell under en presskonferens på onsdagen.Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

Inte sedan början av 1990-talet har den amerikanska centralbanken varit så aggressiv i sin räntepolitik. Höjningen med 75 punkter innebär nu att styrräntan ligger på intervallet 1,50–1,75 procent.

– Fed är uppenbarligen frustrerat över att de tidigare räntehöjningarna inte har bitit på inflationen och man ser anledning att snabba på, konstaterar Elisabet Kopelman, USA-ekonom på storbanken SEB.

Annons

USA har, precis som övriga omvärlden, sett hur inflationen rusat som konsekvens av effekter efter coronapandemin liksom Ukrainakriget. När inflationssiffran för maj månad – 8,6 procent – nyligen presenterades var det den högsta i USA på fyra decennier.

Men när amerikanska hushåll för fullt brottas med bland annat kraftigt stigande livsmedelspriser liksom bensinpriser, får man nu samtidigt stålsätta sig inför fortsatta räntehöjningar.

Stigande ränta

I samband med räntebeskedet meddelas också att Fed förväntar sig att räntan ska ligga på 3,4 procent i slutet av 2022 och 3,8 procent vid utgången av 2023, för att sedan backa till 3,4 procent i slutet av 2024.

Detta utifrån den så kallade "dotplot", en graf som visar hur ledamöterna i direktionen ser styrräntan röra sig framöver.

Det är en kraftig ökning från så sent som i mars då den låg på 1,5 procent för 2022.

– En höjning till nästan fyra procent är en tydligt åtstramande politik som vi inte sett på ganska länge och det här är en rejäl uppdragning av ränteprognosen, säger Kopelman.

Centralbanken sänker samtidigt prognosen för den amerikanska ekonomin där BNP-tillväxten bedöms ligga på makliga 1,7 procent för 2022 jämfört med en prognos på 2,8 procent i mars.

Går en balansgång

Allt detta gör att Fed nu går en balansgång där det gäller att undvika alltför drastiska åtgärder som i slutändan skulle slå för hårt mot den amerikanska ekonomin.

– Det är klart att när Fed går snabbare fram så ökar man risken att man åstadkommer en lågkonjunktur. Det man signalerar inför marknaden är att man är beredd att ta den risken och inflationen har högsta prioritet, säger Kopelman.

Fed-chefen Jerome Powell var noga på den efterföljande presskonferensen att betona att Fed inte vill framkalla någon recession, det vill säga en lågkonjunktur, men att nästa räntehöjning kan bli lika stor.

Annons

– Utifrån dagens perspektiv så är antingen 50 eller 75 punkters höjning mest troligt vid nästa räntebesked. Men dagens höjning är ovanligt stor och jag förväntar mig inte att höjningar i den storleken kommer att vara vanliga.

Kommer att lyckas

Han påpekade samtidigt att det kommer att ta tid att få ned inflationen.

– Men vi kommer att lyckas göra det, sade Powell.

Från marknadshåll gjordes en positiv tolkning av Powells framträdande på presskonferensen och New York-börsen lyfte markant. Vid stängning hade Dow Jones industriindex stigit 1,0 procent, Nasdaqs kompositindex lyft 2,5 procent och S&P 500 gått upp 1,5 procent, detta efter att de senaste fyra handelsdagarna backat.

Fakta: Kommande räntebesked

USA:s centralbank har för närvarande fyra möten inplanerade under resten av 2022. I samband med dessa presenteras i regel räntebesked. Mötena är planerade till följande datum:

26–27 juli

20–21 september

1–2 november

13–14 december

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons