Annons
Nyheter

Storstockholm vill ta över ambulanssjukvården

Vård • Publicerad 13 juli 2023
Ambulanssjukvården kan tas över av Region Stockholm och regionpolitikerna hänvisar till säkerhetsläget. Arkivbild.
Ambulanssjukvården kan tas över av Region Stockholm och regionpolitikerna hänvisar till säkerhetsläget. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Region Stockholm vill ta över ambulanssjukvården på grund av säkerhetsläget. Forskare ser dock risker med övertagandet, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

Region Stockholms ambulanssjukvård förväntas successivt övergå till att drivas helt av regionens eget företag. Regionpolitikerna anser att detta kommer att stärka regionens beredskap inför framtida eventuella kriser i en allt oroligare omvärld.

Annons

De privata bolag som i dag bedriver ambulansverksamheten ska, efter att politikerna tagit beslut i augusti, fasas ut under en tvåårsperiod. Men utfasningen är förenad med risker, anser forskaren Johan Berlin, eftersom bolagen kan välja att avbryta sina avtal med regionen i förtid.

– Det finns ingen ekonomisk vinning för bolagen att stanna kvar i avtal som de snart ska lämna, säger Johan Berlin, professor på Högskolan Väst, till SVT Nyheter Stockholm.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons