Löfven om protesterna: Hitta andra sätt
Bakgrunden till onsdagens protest i Stockholm är den 46-årige amerikanen George Floyds död i USA i samband med ett polisingripande, en händelse som väckt reaktioner världen över.
Stefan Löfven säger att han förstår att människor vill ge uttryck och att det finns mycket känslor i det här, men tillägger:
– Vi är samtidigt inne i en pandemi som har krävt över 4 000 människors liv. När vi nu funderar på hur vi ska göra tillvaron lättare för människor så tycker jag att vi alla har en skyldighet att fundera: Är det här det rätta att göra nu?, säger Löfven på en pressträff.
Demonstrera, men gör det på andra sätt, är budskapet från statsministern.
– Hitta en form som inte riskerar ökad smittspridning, säger han.
Pågår utredningar
Tre ordningsvakter fick lindriga skador under demonstrationen. Flera poliser som varit med om utsatta situationer får nu psykosocialt stöd. Ingen har dock skadats allvarligt, uppger biträdande kommenderingschef Carolina Passikivi för TT.
Psykosocialt stöd ges bland annat till de som medverkade vid tillfället där en kvinnlig polis gick ner på knä med demonstranterna.
– Den var väldigt speciell händelse som är väldigt oklar fortfarande. Det böljade från starkt hot och ett utsatt läge till lugnare scener och en helt kontrollerad situation, säger Passikivi.
Polisen har upprättat tre utredningar gällande icke tillståndsgiven demonstration som nu utreds. Flera utredningar gällande våldsamt upplopp pågår också och man tittar bland annat igenom drönarbilder.
Ny demonstration
På torsdagskvällen hålls ytterligare en demonstration, då i Malmö. Under eftermiddagen fick arrangören tillstånd att hålla den på Ribersborgsstranden och närmare 3 000 personer har anmält sitt intresse på demonstrationens Facebook.
Carolina Passikivi betonar att man måste skydda den grundlaggskyddande rättigheten att demonstrera trots rådande pandemi och att ett stort ansvar ligger på personerna som deltar att se till att restriktionerna inte bryts.
– Vi gör allt för att underlätta genomförandet av sådana här manifestationer och har största respekt för frustrationen över den här händelsen (George Floyds död) och behovet av att uttrycka opinion i samband med det. Svensk polis står för allas lika värde och tar avstånd från övervåld, men vi är inte vaccinerade från rasism och måste hela tiden jobba med vår egen kultur, säger Passikivi.
Väckt kritik
Flera politiker har kritiserat demonstranterna, bland andra tidigare socialministern Annika Strandhäll (S). Hon blev själv vittne till konfrontationer mellan polis och demonstranter.
– Vi pratar om poliser som var i extremt numerärt underläge i relation till mängden demonstranter. De försökte skingra massorna på ett professionellt sätt men det möttes då med provokationer, säger Annika Strandhäll, numera jämställdhetspolitisk talesperson för sitt parti, till Expressen.