Annons

Strandsatta svenskar på väg hem

Coronaviruset (TT) • Publicerad 29 mars 2020
Utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Flera svenskar som varit strandsatta utomlands på grund av coronautbrottet har nu fått hjälp av utrikesdepartementet att ta sig hem.

– Bland annat kommer det att landa ett plan i dag med svenska resenärer som varit i Peru och suttit fast, säger utrikesminister Ann Linde (S) till SVT Nyheter.

Annons

Det rör sig om omkring 20 svenskar som har fått hjälp att lämna Peru, berättar Lina Eidmark vid UD:s presstjänst för TT.

Hon säger att det hela tiden pågår ett intensivt arbete på många platser runt om i världen för att få ombord svenskar på olika reguljära flygningar. UD samarbetar med flera olika flygbolag.

I lördags kunde den svenska ambassaden i Wien hjälpa närmare 60 svenskar att lämna Österrike.

– De har alla suttit i karantän i två veckor, de har inte fått lämna Tyrolen. När Tyrolen bestämde sig för att utöka karantänen i två veckor hade vi möjlighet att få ut utländska medborgare i glappet mellan karantänsperioderna, säger ambassadören Mikaela Kumlin Granit till Dagens Nyheter.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons