Annons
Nyheter

Strid om strand och skog kan hota regeringen

Miljöpartiet säger blankt nej till Centerns krav om strandskydd och skog.
Det kan bli ett hot mot Stefan Löfvens regering i höst.
Politik • Publicerad 6 juli 2021
Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi. ArkivbildFoto: Carl-Olof Zimmerman/TT
"Miljöpartiet får finna sig i den här överenskommelsen om de ska sitta i regeringen", säger Annie Lööf (C) i SR på tisdagen. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

S-ledaren Stefan Löfven väntas i morgon med knapp marginal accepteras som statsminister av riksdagen.

Centern släpper fram honom i utbyte mot ett mer flexibelt strandskydd som gör det enklare att bygga i strandnära områden och mot stärkt äganderätt för privata skogsägare. Dessutom ska reformen om arbetsrätten fullföljas.

Annons

Men miljöpartisterna kan inte gå med på de två första kraven. Enligt dem finns ingen principöverenskommelse, vilket Löfven och Centerledaren Annie Lööf uppgett. Det är mer en "kravlista" från Centern, enligt en MP-källa.

– Statsministern har sagt att den uppgörelsen ligger till grund för statsministeromröstningen i morgon. Sen är det upp till Miljöpartiet om de då är beredda att sitta i regeringen eller om de säger nej till den, säger Annie Lööf.

Röstar grönt

Men även om MP protesterar kommer de gröna riksdagsledamöterna på onsdagen att rösta för Löfven som statsminister. Striden om strandskydd och skog skjuts fram till i höst. Och den kan bli mycket hård.

Annie Lööf säger på tisdagen till Sveriges Radio att Miljöpartiet "får finna sig i" den här överenskommelsen om de ska sitta i regering.

Märta Stenevi konstaterar att Centerpartiet nu har gått i opposition.

– Vilka som bildar regering är normalt sett inte en fråga för de partier sitter utanför regeringen, utan faktiskt för dem som kommer överens, säger hon till TT.

Konflikten kan ställas på sin spets när den rödgröna regeringen ska enas om sin regeringsförklaring efter sommaren. Märta Stenevi konstaterar att S och MP haft ett långt samarbete som hon gärna fortsätter. Om frågorna om skog och strandskydd är så viktiga att Miljöpartiet kan tänkas att lämna regeringen vill hon inte svara på.

– Vi har sagt nej till ett bud från Centerpartiet, och där står vi nu. Vad som händer efter i morgon, om Stefan Löfven blir statsminister, det tar vi då.

Redan innan regeringskrisen var strandskyddet och skogen heta stridsfrågor. I båda fallen har utredningar lagt fram förslag och förhandlingar hade inletts mellan S, MP, C och L.

MP vill att de förhandlingarna ska fortsätta, och kan inte acceptera att C:s krav för att stödja Löfven ska vara slutresultatet. Det blir som att kasta tillbaka förhandlingarna till ruta ett.

Annons

– Den politiska beredningen av de här förslagen behöver vi vara med i. Vi kan inte backa bort från dem, säger Märta Stenevi.

C-linje om strandskydd

MP har varit mycket kritiskt till strandskyddsutredningens förslag om att göra strandskyddet mer flexibelt.

Enligt MP-källor kräver C att utredningens förslag ska genomföras rakt av. Det skulle innebära att den balans som fanns i det gamla januariavtalet försvinner.

I det avtalet står inte bara att ett mer flexibelt strandskydd ska göra det enklare att bygga, utan också att skyddet kan behöva förstärkas i redan starkt exploaterade områden.

Redan i våras blåste MP till strid om strandskyddet och varnade för att kusterna inte blir tillräckligt skyddade från exploatering.

– De som inte har råd att köpa en strandtomt och bygga hus ska också ha möjlighet att vara i strandområden och njuta av den fantastiska miljön, sade MP:s språkrör Per Bolund till TT då.

Fjällnära skog

Miljöpartiet var mer tillfreds med skogsutredningen, som bland annat föreslog att 100 mil fjällnära skog från Dalarna i söder till Riksgränsen i norr ska skyddas till en uppskattad kostnad av 14 miljarder kronor.

Även förhandlingar om skogen pågick när regeringskrisen bröt ut. Från MP-håll menar man att förhandlingarna hade kommit långt och att en överenskommelse var möjlig.

Men enligt MP-källor försöker nu C "plocka russinen ur kakan" i utredningsförslagen, så att balans saknas även där. De delar som C vill gå vidare med handlar om att stärka skogsägarnas position.

För miljöpartisterna är skydd av den fjällnära skogen särskilt viktig. Det är en av flera skogsfrågor som behöver pengar från statsbudgeten.

C kan avgöra

Annons

Men efter att Centern har lämnat budgetsamarbetet kan C avgöra om regeringen ska få igenom sin budget i höst eller inte. Därmed kan C stoppa mer pengar för att skydda värdefull skog från avverkning.

Lööf har sagt att partiet kan stödja regeringens budget, om den har ett bra innehåll och inte har förhandlats med Vänsterpartiet. På tisdagen förtydligade hon för DN:

– Ett absolut minimikrav är att lagstiftningarna kring landsbygd, arbetsmarknad och strandskydd har lagts på riksdagens bord.

För att C ska trycka på gul knapp och släppa fram Löfven i statsministeromröstningen ska punkterna i överenskommelsen hållas och genomföras, betonar Lööf.

– Det här får Socialdemokraterna och Miljöpartiet lösa sinsemellan. Statsministern har sagt att han går fram med den här uppgörelsen som grund och jag utgår från att jag kan lita på statsministern, säger Lööf till TT.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons