Annons

Styrelseräv med vana för krisbolag tar över

Efter Lars Idermarks avhopp som ordförande för Swedbank ska vice ordförande Ulrika Francke tillfälligt fylla hans skor.
Styrelseproffset med brokig cv har sitter i ledningen för Hexagon som nyligen skakades av misstankar om insiderbrott.
Swedbank • Publicerad 5 april 2019
Tidigare styrelseordförandena Anders Sundström (tv) och Lars Idermark samt nuvarande ordförande Ulrika Francke (th). Arkivbild.
Tidigare styrelseordförandena Anders Sundström (tv) och Lars Idermark samt nuvarande ordförande Ulrika Francke (th). Arkivbild.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Ulrika Francke sitter för närvarande i sex bolagsstyrelser, däribland fastighetsbolaget Vasakronan och konsultbolaget Knightec där hon är ordförande. Hon är även ledamot i mätteknikbolaget Hexagon, vars vd Ola Rollén så sent som i fjol friades från misstankar om insiderbrott.

I Swedbanks styrelse har Ulrika Francke suttit sedan 2002, varav tre år som vice ordförande. Enligt uppgifter i Dagens Industri ägde hon i februari 15 350 aktier i Swedbank.

Annons

Ulrika Francke har haft ledande poster inom samhällsbyggnad och har varit vd för konsultbolaget Thyréns. Hon har även ett förflutet som liberalt stadsbyggnadsborgarråd på 1990-talet.

"Vi har noterat valberedningens kommentar och när valberedningen slutfört sitt arbete kommer styrelsen att sammankalla till extrastämma. Till dess fortsätter styrelsens arbete med stort fokus på att återställa förtroendet för banken" skriver hon i ett mejl till TT.

Helen Preutz/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons