Annons
Nyheter

Superdator lyfter Teslas aktie

Elbilstillverkaren Teslas aktie lyfter i förhandeln på Wall Street.
En positiv analys från storbanken Morgan Stanley om effekterna på Tesla från den nya superdatorn, kallad Dojo, ligger bakom kurslyftet.
Ekonomi • Publicerad 11 september 2023
En ny superdator kan ge Tesla, med Elon Musk, ett rejält lyft när det gäller självkörande fordon, enligt en analys från storbanken Morgan Stanley. Arkivbild
En ny superdator kan ge Tesla, med Elon Musk, ett rejält lyft när det gäller självkörande fordon, enligt en analys från storbanken Morgan Stanley. ArkivbildFoto: Michel Euler AP/TT

Den nya datorn kan enligt analytikerna på Morgan Stanley innebära en stor fördel för Tesla – med grundaren och storägaren Elon Musk som vd – ett när det gäller självkörande taxibilar och nätverkstjänster.

Analytikerna höjer riktpriset på Teslas aktie till 400 dollar, vilket skulle innebära ett kurslyft på drygt 60 procent från dagens nivåer. De rekommenderar också investerare att ha en "övervikt" av Tesla i portföljen – då superdatorn Dojo ser ut att ge Tesla en "asymmetrisk" fördel gentemot konkurrenter i racet för att utveckla självkörande fordon.

Annons

Teslas aktie, som redan har fördubblat värdet i år, stiger med 4 procent i terminshandeln inför måndagens handel.

Superdatorn Dojo har byggts för att hantera massiva mängder av data som kan användas för styrsystem i den nya generation självkörande fordon som Tesla planerar att lansera före årsskiftet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons