Annons
Nyheter

Utmaningar väntar Japans nya centralbankschef

Japans regering har pekat ut vem man vill se som ny centralbankschef. Ett tidigt uppdrag blir att få fart på landets svaga tillväxt.
Ekonomi • Publicerad 14 februari 2023
Människor i shoppingområdet Ginza i Tokyo. Arkivbild.
Människor i shoppingområdet Ginza i Tokyo. Arkivbild.Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

Japans ekonomi växte sämre än väntat under fjärde kvartalet 2022. Jämfört med föregående kvartal blev tillväxten måttliga 0,6 procent, en bra bit från analytikernas prognos på 2,0 procent.

Jämfört med tredje kvartalet vände åtminstone ekonomin till plus, då landet öppnat sina gränser för turister.

Annons

Privatkonsumtionen agerade motor, medan företagen bromsade. Bloombergsekonomen Yuki Masujima tror på sänkt tillväxt under innevarande kvartal.

Den svaga tillväxten i kombination med för landet hög inflation blir utmaningar för landets tillträdande centralbankschef. På tisdagen meddelade regeringen att man nominerat ekonomiprofessorn Kazuo Ueda till posten.

Ueda beskrivs som försiktig, och ses som ett överraskande val. Han tar över efter Haruhiko Kuroda som är den som suttit längst på posten. Han har lett centralbanken genom tider av negativ ränta och lagt stora summor på uppköp av statsobligationer. Det senaste året har han stått fast vid lågräntepolitiken när andra centralbanker höjt sina räntor för att bemöta inflationen. Det har lett till att yenen tappat mot dollarn.

Uedo väntas godkännas av landets parlament.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons