Annons

Trevande start på börsveckan

Stockholmsbörsen inledde handelsveckan svagt uppåt, men det breda OMXS-indexet var oförändrat vid stängning. Utvecklingen på de ledande Europabörserna var samtidigt blandad.
Börs • Publicerad 20 januari 2020
Efter en marginell uppgång vände Stockholmsbörsen och stängde oförändrad. Arkivbild.
Efter en marginell uppgång vände Stockholmsbörsen och stängde oförändrad. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Den kommande börsveckan präglas av inköpschefsindex från flera stora ekonomier och årets första räntebesked från Europeiska centralbanken på torsdag. I Stockholm kommer i veckan också de första boksluten från börsen, med Sandvik och Ericsson som höjdpunkter.

Sandvik tillhörde vinnarna dagen före tisdagens bokslut, med ett kurslyft på 0,9 procent. För Ericsson pekade det dock nedåt lika mycket inför fredagens rapport.

Annons

Ståltillverkaren SSAB lyfte näst mest bland storbolagen på OMXS30 efter det att den finländska konkurrenten Outokumpu levererat en så kallad omvänd vinstvarning. A-aktien steg 1,4 procent. Allra bäst på OMXS30 gick telekombolaget Tele2, som steg 1,6 procent.

Finlands finansinspektion har enligt tidningen Helsingin Sanomat inlett en utredning av telekomtillverkaren Nokia efter det att flera prognoser oväntat sänktes i en delårsrapport i fjol, vilket fick aktien att rasa. Nokia-aktien steg dock 0,5 procent.

De ledande Asienbörserna gick överlag uppåt under natten. I USA, där Wall Street efter kurslyft i tungviktare som Apple och Visa stängde på nya rekordnivåer i fredags, höll börserna stängt eftersom Martin Luther King-dagen inföll på måndagen.

Bland de ledande Europabörserna var det bara DAX-index i Frankfurt som stängde på plus: upp 0,2 procent. FTSE100-index i London tappade 0,3 procent och CAC40-index i Paris gick ned 0,4 procent.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons