Annons

Svår vinter väntar Ukraina – reserver sinar

Nära 18 miljoner människor i Ukraina är i akut behov av hjälp. Bristen på mat, vatten och värme är redan stor – samtidigt som vintern kryper allt närmare i det krigshärjade landet.
Ukraina • Publicerad 12 november 2022
En man i staden Bachmut i Donetskregionen lagar mat utomhus i närheten av sitt hem.
En man i staden Bachmut i Donetskregionen lagar mat utomhus i närheten av sitt hem.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT
Människor i Mykolajiv köar för att hämta upp bröd. Bild från 25 oktober 2022.
Människor i Mykolajiv köar för att hämta upp bröd. Bild från 25 oktober 2022.Foto: Emilio Morenatti/AP/TT

Det har gått över åtta månader sedan den ryska storinvasionen av Ukraina inleddes och förutom stora förluster i form av liv och mänskligt lidande är den materiella förödelsen enorm. Basala saker som mat, vatten och värme är fokus för de hjälporganisationer som är på plats.

– Vatteninfrastruktur har förstörts som en följd av konflikten och Internationella rödakorskommittén jobbar nu med lokala myndigheter för att reparera infrastruktur. Men det här är ett pågående problem, säger Achille Després, talesperson för Internationella rödakorskommitténs delegation i Ukraina, på plats i Kiev.

Annons

Häromveckan blev exempelvis stora delar av huvudstaden utan vatten och ström efter ryska attacker. Ukraina stänger också regelbundet av elen i utvalda regioner för att avlasta det skadade elnätet.

Förbereda för vinter

Många människor har under krigets gång fått se sina hem förstörda. FN:s flyktingorgan UNHCR beräknar att nära 18 miljoner ukrainare är i akut behov av humanitärt stöd. Röda Korset försöker just nu hjälpa människor att reparera och återuppbygga sina hem, bland annat genom att donera byggmaterial men även genom att dela ut kontanter.

– Vi försöker ge människor möjligheten att själva införskaffa det de behöver, säger Achille Després.

Kievregionen har de senaste veckorna skakats av återkommande flyganfall och på flera håll i landet har de ryska angreppen riktat in sig på energiinfrastruktur. Bombningen av Kiev häromveckan skedde när människor var på väg till jobbet, berättar Achille Després.

– Eller följde sina barn till skolan. Det är oerhört traumatiskt för det civila samhället att genomleva det här. Kritisk infrastruktur har påverkats vilket utsätter civilbefolkningen för ytterligare risker.

Internationella rödakorskommittén är särskilt oroade inför det faktum att vintern är på ingång, tillägger Achille Després.

– Vi har i flera månader jobbat med att förbereda samhället för vintern, som kommer att bli väldigt svår och utmanande, säger han.

Reserver sinar

Även Unicef lägger just nu mycket av sina humanitära insatser på att mobilisera inför vintern, särskilt i form av generatorer och värmeelement.

– Finns det ingen värme eller ingen el så fungerar inte heller vattensystemen. Den här basala infrastrukturen är extremt viktig nu, inte minst inför vintern, säger Pernilla Baralt, generalsekreterare för Unicef Sverige.

Förutom kritisk infrastruktur har man även ett stort fokus på hälso- och sjukvård. Det är brist på rent vatten vilket gör att smittsamma sjukdomar som polio och difteri lättare sprids – något som är särskilt farligt för barn. Enligt Unicef är över 3 miljoner barn i Ukraina i behov av humanitärt stöd just nu.

Annons

– Nu har det här kriget pågått väldigt länge och både människors egna reserver som människor men även fysiska reserver börjar ta slut. Det är en befolkning som är otroligt tärd, säger Pernilla Baralt.

Fakta: Situationen i Ukraina

Omkring 7,8 miljoner ukrainare är sedan krigsutbrottet i februari på flykt i andra europeiska länder (inklusive Ryssland), enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

Omkring 6,2 miljoner människor har tvingats fly inom landet.

17,7 miljoner människor i Ukraina bedöms vara i akut behov av humanitärt stöd.

Ukraina har 44 miljoner invånare.

Källa: UNHCR

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons