Annons
Nyheter

Professor: Finländsk regering före midsommar

Regeringsskifte och intensiva förhandlingar väntar i Finland efter ett jämnt val, där de stora högerpartierna går framåt.
– Det blev samtidigt ett tydligt val mellan höger och vänster, säger professor Göran Djupsund.
Finland • Publicerad 2 april 2023
Samlingspartiet och partiledaren Petteri Orpo väntas leda regeringsförhandlingar.
Samlingspartiet och partiledaren Petteri Orpo väntas leda regeringsförhandlingar.Foto: Antti Aimo-Koivisto/AP/TT

– Petteri Orpo, partiledare för konservativa Samlingspartiet, får första tjing att att bilda regering. Men sedan börjar problemen, fortsätter statsvetare Djupsund som är professor emeritus på Åbo akademi.

Men de absolut sista mandaten kan avgöra maktfördelningen i riksdagen med dess 200 platser. Ultranationalisterna Sannfinländarna gick klart framåt i slutet av rösträkningen och var nära att bli valets största parti.

Arbetskraftsinvandring känsligt

Annons

Men Göran Djupsund tror att regeringsförhandlingar mellan Samlingspartiet och Sannfinländarna blir svåra.

– Samlingspartiet ser behov av arbetskraftsinvandring. Det är något som Sannfinländarna bestämt motsätter sig.

Det är bara början av förhandlingarna. Centern, som suttit i den avgående regeringen, markerade att partiet motsätter sig att ingå i en regering ledd av Samlingspartiet. Det meddelade partiledare Annika Saarikko redan på valkvällen, konstaterar Djupsund.

– Och Svenska folkpartiet lär inte ingå i en regering. Det gillar inte de gamla hattarna i partiet, säger han.

Därmed krävs tuffa förhandlingar för Petteri Orpo att få ihop de nödvändiga 101 mandaten för att nå en majoritet i riksdagen.

– Men de är troligen klara före midsommar, de borde vara klara redan i maj, säger Djupsund.

Marin kvar?

Han är tämligen säker på att Sanna Marin blir kvar som partiledare för Socialdemokraterna:

– Utan henne så hade Socialdemokraterna troligen tappat i valet, nu har de i stället gått framåt, vilket är ovanligt för ett styrande parti.

Men, konstaterar Göran Djupsund, valet – som kommit att handla om ekonomin, om höger- vänsterskalan och om statsministerposten – har varit ett av de mest spännande han varit med om sedan början av 1970-talet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons