Svårt för unga att delta i möte om framtiden
Juan David Amaya presenterar sig som klimataktivist. Hemma i Colombia är han starkt engagerad i bland annat proteströrelsen Fridays for future. Nu befinner han sig på Stockholmsmässan omgiven av politiker och representanter för regeringar från hela världen.
Trots att FN:s miljömöte Stockholm+50 har ett uttalat fokus på unga och att Juan David Amaya kommer från ett land som drabbas hårt av klimatförändringarna var det långt ifrån självklart att han skulle kunna komma.
Flera hot
Flera andra aktivister från länder i bland annat Afrika och Asien har vittnat om svårigheter att få visum eller ha råd med resan till Stockholm.
Men genom pengar från Fridays for future och med hjälp från den ideella organisationen Push Sverige för unga som driver klimatfrågor är Juan David Amaya nu på plats.
– Det känns viktigt att vara här för att prata om vår situation. I Colombia och stora delar av Latinamerika hotas vi av klimatkrisens effekter men också för att vi är klimataktivister, säger han till TT.
För Juan David Amaya är klimaträttvisa och mänskliga rättigheter tätt sammankopplade. Ursprungsbefolkning i bland annat Colombia drabbas extra hårt av klimatförändringarna och miljökatastrofer eftersom de lever så nära naturen.
"Komplicerat"
Sveriges klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) framhåller på en pressträff att unga står i fokus under Stockholm+50 och hänvisar till en ungdomspanel som har fått möjlighet att lämna förslag till diskussioner under konferensen.
Men det finns mycket mer som arrangörer och länder kan göra för att inkludera unga, enligt Karolina Lagercrantz som är vice ordförande i Push Sverige.
– Det går alltid att prata om unga men det går inte att berätta någon annans historia. Vi behöver människor som Juan som kan komma och ge en bild av sin verklighet, säger hon.
– Vi är otroligt glada över att han är här men vi har jobbat hårt för att kunna bjuda in fler från utvecklingsländer, men det är komplicerat.
Precis som många av de unga som engagerar sig i klimatfrågan pluggar Karolina Lagercrantz och gör detta på fritiden utan ersättning.
– Vi hade gärna haft ett ordentligt program för Push Sverige och varit ännu mer aktiva men det har inte funnits tid och pengar till det. Det borde inte vara upp till ungdomsorganisationerna själva att ordna så att unga representanter från hela världen kommer hit.
Trots att Stockholm+50 inte är ett möte där nya beslut ska fattas så hoppas Juan David Amaya att det ska leda till förändring. Själv ser han fram emot att nätverka och prata med andra unga.
– Jag vill berätta min historia och vittna om min verklighet.