Annons
Nyheter

Svårt hitta tömningsstationer för båttoalett

Sedan 2015 är det förbjudet för fritidsbåtar att tömma toaletten i havet. Men en tredjedel av tömningsstationerna är ur funktion, enligt Svenska Båtunionen.
Miljö • Publicerad 8 augusti 2021
Segelbåtar i Stockholms skärgård. Arkivbild.
Segelbåtar i Stockholms skärgård. Arkivbild.Foto: Henrik Holmberg/TT

Bristen på fungerande tömningsstationer gör att många båtägare pumpar ut toatanken i havet i stället. Problemen finns i Stockholms skärgård, på Västkusten, i Göta kanal och på flera andra ställen, rapporterar Svenska Dagbladet.

– Det är en stor frustration bland båtägare, säger Peter Karlsson på intresseorganisationen Svenska Båtunionen till SvD.

Annons

Hamnarna ansvarar för att bygga och upprätthålla tömningsstationerna. I skärgården finns dessutom kommunala stationer. Transportstyrelsen som ansvarar för tillsynen har dock svårt att hinna med, med bara en tjänst reserverad för arbetet.

En liten ljusning finns när EU:s direktiv om mottagande av avfall blir svensk lag, vilket ställer högre krav på hamnarna, enligt Transportstyrelsen.

Förbudet mot att tömma båttoaletten i havet kom till för att minska utsläppen av fosfor och kväve som bidrar till övergödning, samt undvika sjukdomsalstrande bakterier i vattnet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons