GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Svarta körskolor ska stoppas

Brott • Publicerad 30 juli 2021
Regeringen tar till åtgärder för att försvåra för illegala körskolor. Arkivbild.
Regeringen tar till åtgärder för att försvåra för illegala körskolor. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen har beslutat om åtgärder för att sätta stoppa för illegala körskolor. Antalet elever som en handledare får ha begränsas till fem, från dagens femton. Uppkörning för B-körkort ska endast få ske i en bil som ägs av Trafikverket, en godkänd trafikskola eller gymnasieskola.

Reglerna träder i kraft den 1 december.

"Svarta körskolor bidrar till osund konkurrens, lurar människor på pengar och den utbildning de behöver för att bli goda förare. I grunden handlar det om trafiksäkerheten på våra vägar. Med dagens beslut tar vi krafttag mot de svarta körskolorna", säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) i ett pressmeddelande.

På vissa orter har de svarta utbildningarna vuxit sig större än lagliga körskolor, enligt Ekobrottsmyndigheten. Sveriges Trafikutbildares Riksförbund uppskattar att illegala körskolor omsätter en miljard kronor om året.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.