GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Starkare svensk tillväxt än väntat

Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) växte mer än väntat under årets andra kvartal, enligt preliminära siffror.
Ekonomi • Publicerad 29 juli 2021
Tillväxten har återigen överträffat förväntningarna, enligt de senaste siffrorna från SCB. Arkivbild på Riksbankschefen Stefan Ingves.
Tillväxten har återigen överträffat förväntningarna, enligt de senaste siffrorna från SCB. Arkivbild på Riksbankschefen Stefan Ingves.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Svenskt BNP växte 0,9 procent andra kvartalet jämfört med kvartalet före, enligt statistikmyndigheten SCB:s preliminära beräkning. Snittprognosen bland analytiker låg på 0,7 procent, enligt en Reutersenkät.

Jämfört med andra kvartalet förra året var tillväxten 10,0 procent, justerat för att andra kvartalet i år hade en arbetsdag mer än i fjol.

"Tillväxttalet jämfört med föregående år är det högsta vi har uppmätt i vår tidsserie för Sveriges BNP, vilket ska ses mot bakgrund av att ekonomin för ett år sen var kraftigt drabbad av pandemin", säger Melker Loberg, nationalekonom på SCB, i ett pressmeddelande.

Skulle kunna vara starkare

Om det inte vore för flaskhalsar och utbudsproblem skulle återhämtningen gå fortare, säger Torbjörn Isaksson på Nordea.

– Tillväxten skulle kunna vara ännu starkare. Det som håller tillbaka är brist på insatsvaror och andra typer av varor. Dessutom lättade en del restriktioner under andra kvartalet och arbetsmarknaden förbättrades.

Han påpekar också att tillväxten ligger väl över Riksbankens prognoser. Riksbanken räknade med en tillväxt på 0,4 procent jämfört med första kvartalet och 8,8 procent i årstakt.

Torbjörn Isaksson lyfter även att BNP var två procent högre i juni i år än innan krisen.

– Givet att restriktionerna har lättats och indikatorerna ser väldigt ljusa ut de kommande månaderna så ser det starkt ut även framöver, säger han.

"Mycket pengar i ekonomin"

I sina preliminära bedömningar ger SCB inga detaljer om vad som driver utvecklingen. Enligt Nordeas chefsanalytiker spelar flera faktorer in.

– Det finns väldigt mycket pengar i ekonomin. Räntorna är låga och ser ut att bli låga under en lång tid framöver, börskurserna är på rekordnivåer, hushållen lånar pengar som aldrig förr och efterfrågan är stark, säger Isaksson.

Han ser framför sig att tillväxten för helåret kommer att överstiga både Nordeas och Riksbankens prognoser.

Fakta: BNP-tillväxten i juni

Sveriges BNP ökade med 2,5 procent i juni, säsongrensat och jämfört med föregående månad.

För det andra kvartalet som helhet ökade BNP med 0,9 procent, säsongrensat och jämfört med föregående kvartal.

Om man jämför andra kvartalet med samma period i fjol var tillväxten 10,0 procent, justerat för att andra kvartalet i år hade en arbetsdag mer än i fjol.

Riksbankens prognoser var 0,4 procents tillväxt jämfört med första kvartalet och 8,8 procents tillväxt jämfört med motsvarande kvartal förra året.

SCB:s siffror bygger på preliminära beräkningar.

Källa: SCB, Nordea

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.