Annons
Nyheter

Svensk diplomat nytt FN-sändebud i Jemen

FN:s generalsekreterare António Guterres har utsett den svenske diplomaten Hans Grundberg till sitt nya särskilda sändebud i krigets Jemen, enligt diplomatkällor.
USA • Publicerad 16 juli 2021
Den svenske diplomaten Hans Grundberg har utsetts till FN:s särskilda sändebud i Jemen. Pressbild.
Den svenske diplomaten Hans Grundberg har utsetts till FN:s särskilda sändebud i Jemen. Pressbild.Foto: EU/TT

Guterres har enligt anonyma diplomatkällor meddelat säkerhetsrådets 15 medlemsländer utnämningen och en formell nominering väntas offentliggöras inom kort, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

TT har sökt utrikesdepartementet för en kommentar.

Annons

Mellanösternspecialisten Hans Grundberg har tjänstgjort som EU:s ambassadör i Jemen sedan 2019 och kommer att ersätta Storbritanniens Martin Griffiths, som i maj utsågs till FN:s undergeneralsekreterare för humanitära frågor.

I juni meddelade Griffiths FN:s säkerhetsråd att hans ansträngningar för att få slut på år av krig i Jemen hade misslyckats. Han uttryckte "djup besvikelse" för att inte ha gjort mer framsteg under sina tre år på posten.

Konflikten i Jemen blossade upp 2014 när Huthirebeller angrep huvudstaden Sanaa, vilket ledde till ett saudiarabiskt militärt ingripande för att stödja det av omvärlden erkända styret.

Kriget har krävt tiotusentals liv och tvingat omkring 3,3 miljoner människor på flykt. Hungersnöden är stor och minst 80 procent av Jemens befolkning tvingas förlita sig på bistånd i det som FN kallar världens värsta humanitära kris.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons