Annons
Nyheter

Svensk dömd – köpte lyxhus för knarkpengar

2,5 års fängelse samt en bot på 50 miljoner kronor – det döms svensken Jonas Falk till i spansk domstol för penningtvätt i samband med narkotikahandel.
Domen kommer över sju år efter utlämningen från Sverige till Spanien, rapporterar tidningen .
Brott • Publicerad 15 april 2021
Jonas Falk i samband med att han grips i december 2010 i den colombianska huvudstaden Bogotá. Arkivbild.
Jonas Falk i samband med att han grips i december 2010 i den colombianska huvudstaden Bogotá. Arkivbild.Foto: Departamento Administrativo de Seguridad (DAS)/TT

Den spanska domen är ännu ett kapitel i följetongen om svenskens öde. Jonas Falk greps 2010 i Colombia misstänkt för att vara en av huvudmännen i en stor kokainhärva.

Svenska och spanska myndigheter samarbetade i utredningen och 2013 dömdes han i Sverige till 18 års fängelse för narkotikabrott. Men 2014 friades han på alla åtalspunkter i Svea hovrätt, eftersom domstolen ansåg att bevisningen inte var tillräcklig.

Annons

Falk beviljades över tre miljoner kronor i ersättning av svenska staten för de 3,5 år han suttit frihetsberövad.

Trots att han friats i svenska domstolar döms nu alltså Jonas Falk för kopplingar med narkotikahandeln i Spanien. Både i den svenska rättegången – och nu i den spanska – åtalades nämligen svensken för sina affärer med en annan man som smugglade kokain över Atlanten.

Enligt det spanska åtalet ska Falk ha investerat över 50 miljoner kronor som härrör från kokainhandeln i bland annat lyxhus och krogar.

– Domen är felaktig och vi kommer att överklaga. Samma sak hände i Sverige vid tingsrättens dom, där jag sedan frikändes i högre instans, säger Jonas Falk i en intervju med Expressen.

Jonas Falk har tidigare avtjänat flera fängelsestraff, dömd för bland annat grova bankrån. Vid tre tillfällen har han fritagits under spektakulära former.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons