Annons

Svensk galopp populär i världen i coronatider

Svensk galoppsport är plötsligt en världsangelägenhet.
När nästan all annan hästsport har avstannat kommer intresserade från hela världen att kunna spela på svenska hästar i helgen.
Hästsport • Publicerad 4 april 2020
Svensk galoppsport för en tynande tillvaro i vanliga fall, men nu är det internationella intresset stort. Arkivbild.
Svensk galoppsport för en tynande tillvaro i vanliga fall, men nu är det internationella intresset stort. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT

Svensk trav har redan märkt av ett ökat intresse från utlandet. I Sverige är galoppsporten mycket mindre än travet, men internationellt är det den överlägset största hästsporten.

När den stängs ner i nästan hela världen på grund av coronaviruset riktas världens intresse mot Sverige.

Annons

Sverige är det enda landet i Europa där hästsport fortfarande pågår, dock utan publik på banorna, och intresset för söndagens galopptävlingar på Bro Park utanför Stockholm är därför mycket större än vanligt.

Hundratal påstötningar

– Vi har otroligt mycket påstötningar från allt från de stora mediebolagen till alla bookies, säger Ylva Svensson, internationellt ansvarig på ATG. Det är säkert ett hundratal som har hört av sig.

ATG har alldeles nyligen gjort ett avtal med ett stort brittiskt spelbolag som gör att deras spelares insatser hamnar i den svenska vinstpotten.

Via andra olika samarbetspartners bland annat i USA och flera länder i Europa öppnas dörrarna för spelare runt om i världen att slå vad på svenska hästar.

– För första gången spelar nu på söndag fransmän på svensk galopp. Det har aldrig hänt förut, säger Ylva Svensson.

ATG gör nu flera riktade marknadsinsatser.

– Vi har tagit fram galoppfilmer med fransk kommentator och gjort trailers. Sedan kommer vi att göra vissa intervjuer på franska, förklarar Ylva Svensson.

Utnyttjar inte situationen

Svensk galoppsport hoppas att tiden i det oväntade rampljuset ska göra att fler får upp ögonen för sporten.

– Det är en enormt svår situation, men det är skönt att det kan komma något lite positivt av det här, säger Svensk Galopps kommunikationschef Amie Karlsson.

För sportchefen Dennis Madsen är det en lite ovan och märklig situation.

Annons

– Det är klart när man är det enda som visas i tv är det klart att folk exponeras mer för hästsporten. Det kan vara en positiv effekt, men det är inte därför vi håller på, för att utnyttja en speciell situation, betonar han.

Tävlingarna på Bro Park inleds klockan 12.15.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons