Annons
Nyheter

Svensk hjälp på väg till Turkiet

En svensk räddningsgrupp är på väg till Turkiet för att hjälpa till i katastrofhanteringen efter jordbävningen.
EU:s medlemsländer ställer sig samtidigt bakom Sveriges initiativ om en givarkonferens.
Turkiet • Publicerad 9 februari 2023
Ilastningen av planet med räddningsstyrkan som Sverige skickade till Turkiet på torsdagen.
Ilastningen av planet med räddningsstyrkan som Sverige skickade till Turkiet på torsdagen.Foto: Jonas Holmberg/Försvarsmakten
Last till planet med räddningsstyrkan som Sverige skickade till Turkiet.
Last till planet med räddningsstyrkan som Sverige skickade till Turkiet.Foto: Jonas Holmberg/Försvarsmakten

I ett gemensamt brev från EU-ländernas toppmöte i Bryssel på torsdagen till Turkiets president Recep Tayyip Erdogan erbjuder man det jordbävningsdrabbade landet sitt fulla stöd. Stats- och regeringscheferna lyfter också fram den givarkonferens i Bryssel i början av mars som Sverige i egenskap av EU-ordförande samt EU-kommissionen har tagit initiativ till.

– Mycket bra. Det finns enorma behov av att hjälpa till med pengar för allt som måste göras, säger statsminister Ulf Kristersson (M) till den svenska journalistkåren i Bryssel under en paus i toppmötet.

Annons

Samtidigt berättar han att en grupp på 45 personer just nu är på väg till Malatya i Turkiet för att på plats hjälpa till i sökandet efter överlevande.

– Det är ett sök- och räddningsteam, kombinerat av försvarsmaktens personal och MSB-personal plus sökhundar. De kommer att landa i kväll och hjälpa till. Detta är på turkisk förfrågan, säger Kristersson.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons