Annons
Nyheter

Svensk hjälparbetare skadad i Ukraina

En svensk hjälparbetare i Ukraina, Johan Thyr, brännskadades när den kolonn han färdades i attackerades. Två av hans kolleger dödades och ytterligare en skadades när deras bil träffades.
Ukraina • Publicerad 10 september 2023
Bachmutområdet fotograferat från luften i början av september.
Bachmutområdet fotograferat från luften i början av september.Foto: Libkos/AP/TT

Enligt organisationen Road to relief, som de fyra arbetade för, besköts kolonnen av granater. Även en civilperson skadades vid beskjutningen.

– Vi körde mot en liten by som heter Ivanivske utanför Bachmut. Vi var fyra i bilen. Den slog förmodligen in på vänstersidan, säger Johan Thyr till Expressen.

Annons

– Vi kraschade och det började brinna. Sedan blev vi upphämtade av soldater som körde oss till sjukhuset.

Frivilligorganisationen Road to relief har bekräftat att en spansk och en kanadensisk kollega dödades attacken i östra Ukraina. Ytterligare en kollega från Tyskland skadades. Tillståndet för honom är allvarligt men stabilt.

Ukrainas försvarsdepartement anklagar rysk militär för att ligga bakom dödsfallen

I ett uttalande skriver försvarsdepartementet att det är en "smärtsam, irreparabel förlust", rapporterar AFP.

Även Spaniens utrikesminister José Manuel Albares kommenterade attacken.

– En projektil landade på ett fordon som denna spanska medborgare färdades i. Hon arbetade för en frivilligorganisation som ger humanitär hjälp i Ukraina, sade Albares.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons