Annons

Svensk irritation: "Aldrig hänt tidigare"

När Sverige jagade kvittering i slutminuterna mot Slovenien såg Kim Ekdahl Du Rietz ut att få bollen sliten ur händerna av en slovensk spelare – utan att domarna reagerade.
Handboll • Publicerad 12 januari 2020
Kim Ekdahl Du Rietz, som här stoppas av Sloveniens försvar, blev förvånad och irriterad över en slovensk bollstöld vid ställningen 19–20 i slutminuterna.
Kim Ekdahl Du Rietz, som här stoppas av Sloveniens försvar, blev förvånad och irriterad över en slovensk bollstöld vid ställningen 19–20 i slutminuterna.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Målvakten Andreas Palicka hade gjort en viktig räddning vid ställningen 19–20. Returen på skottet gick till Kim Ekdahl Du Rietz, som från läktaren såg ut att ha händerna på bollen. Men en motståndare ryckte till sig den, och fortsatte spelet i anfall för Slovenien.

– Jag har spelat handboll i 20 år, och det har aldrig hänt tidigare, säger Kim Ekdahl Du Rietz om hur Slovenien tilläts erövra bollen.

Annons

– Jag har aldrig sett det hända på en handbollsplan heller, tillägger han.

Sverige gick miste om en chans att kontra i ett mycket viktigt läge. De svenska spelarna vill inte säga att domslutet avgjorde matchen, men många blev förvånade.

– Det är inte amerikansk fotboll. Tar man bollen som Kim gör, och i det här fallet Blagotinsek drar väck bollen, då är det foul i handboll. Och då är det frikast, säger lagkaptenen Jim Gottfridsson.

Han tycker att situationen var lätt att se, och sökte upp de tyska domarna efter matchen.

– Då blev jag lite irriterad när han sade till mig "släpper du inte situationen, så anmäler jag dig". Då blev jag ju tyst, säger Gottfridsson.

Sveriges lagkapten upplevde att domarna blåste till Sloveniens fördel i många "50/50-situationer" i slutet av matchen.

– Det gäller för oss att acceptera. Men nånstans föds en irritation, för man lever sig in i matcherna, resonerar Jim Gottfridsson.

Micke Larsson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons