Annons

Chef för myndighet död i Rumänien

Åke Göransson, direktör för Myndigheten för stöd till trossamfund, har avlidit i Rumänien.
Enligt rumänsk polis blev han akut sjuk ombord på planet dit och avled på flygplatsen, skriver DN. Svensk polis har inlett en mordutredning för att fastställa dödsorsaken.
Brott • Publicerad 3 januari 2020
Utrikesdepartementet bekräftar att en svensk man har dött i Rumänien. Arkivbild.
Utrikesdepartementet bekräftar att en svensk man har dött i Rumänien. Arkivbild.Foto: Bertil Ericson / TT

Myndigheten bekräftar det inträffade på sin hemsida. Dödsfallet inträffade på nyårsafton i Rumäniens huvudstad Bukarest, rapporterar Expressen.

– Vi har ingen mer information än det som UD har gett oss kring vad som hänt. Och Åke Göransson var på en helt privat semesterresa i Rumänien. Precis som så många andra svenskar skulle han på lite ledighet i mellandagarna, säger Åsa Hole, ställföreträdande myndighetschef, till TT.

Annons

Enligt rumänsk polis blev Göransson akut sjuk ombord på flygplanet och när det landade i Bukarest fördes han till flygplatsens läkarmottagning, där han sedan avled, rapporterar Dagens Nyheter.

Förundersökning

En förundersökning har inletts av svensk polis för att fastställa dödsorsaken. Ärendet leds av åklagaren Johan Lindmark vid Åklagarmyndighetens riksenhet mot internationell och organiserad brottslighet.

– Huruvida det här är ett mord eller om det finns några naturliga dödsorsaker är det som vi ska titta på, säger han till TT.

En utredning har också inletts i Rumänien och Johan Lindmark ska nu ta kontakt med de rumänska myndigheterna. Kroppen ska genomgå en rättsmedicinsk undersökning i Rumänien.

Var uppskattad

Åsa Hole på Myndigheten för stöd till trossamfund tar nu över Åke Göranssons roll. Myndigheten är liten med ett tiotal anställda och beskedet om hans bortgång har drabbat personalen hårt:

– Alla är naturligtvis fruktansvärt chockade och upprörda. Åke var inte gammal, han var bara 61 år och det här var ingenting som var väntat. Vi är en väldigt liten myndighet och vi hjälps åt, säger hon.

Enligt Åsa Hole fanns inga tecken på att Göransson var sjuk. Han beskrivs som mycket kunnig och uppskattad av både chefer och personal, omtyckt av trossamfunden och från departementshåll.

– Ingen kan någonsin ta hans plats, säger Åsa Hole.

Rättad: I en tidigare version fick Åke Göransson fel titel.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons