Annons
Nyheter

Svensk sand funkar bäst i 3D-skrivaren

Sand från Vätterns strand fungerar bäst i gjuteriernas 3D-skrivare, visar ett forskningsprojekt.
Vetenskap • Publicerad 12 januari 2021
En gjutkärna av sand från trakten av Vättern. Kärnan är cirka två decimeter hög.
En gjutkärna av sand från trakten av Vättern. Kärnan är cirka två decimeter hög.Foto: Patrik Svedberg / Rise

Inom industrin finns 3D-skrivare där sand är råvaran för att göra gjutkärnor. Dessa kärnor används sedan som ett slags formar när man gjuter exempelvis motorblock av järn.

3D-skrivarna tillverkas i Tyskland, och själva sanden kommer också oftast därifrån. Men svensk sand fungerar bättre, enligt studien som gjorts vid det statliga forskningsinstitutet Rise.

Annons

– Sanden från Tyskland består i princip av 100 procent kvarts. Den svenska sanden har kanske 80 procent kvarts och 20 procent fältspat, säger Ulf Gotthardsson.

Den sand som använts i projektet kommer från två sandtag i Habo, vid Vätterns sydvästra strand. Där finns avlagring från en isälv, och sanden som kan grävas upp är nästan helt fri från småsten och annat oönskat.

Sanden har bland annat testats vid 3D-utskrift av gjutkärnor i AB Volvos tillverkning av motordelar för tunga fordon i Skövde.

Den andra "ingrediensen" i tillverkning av gjutkärnor är ett bindemedel, som i forskningsprojektet varit baserat på fenol.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons