1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Suverän VM-avslutning ger "autobahn till OS"

Någon medalj blev det inte. Men Sveriges handbollsdamer avslutade VM briljant.
Överkörningen av Tyskland, 35–24, gav en svensk sjundeplats och, inte minst, ett lättare OS-kval.
Sveriges handbollsdamer vann den avslutande matchen i handbolls-VM, 35–24, vilket gav en slutlig sjundeplats samt ett lättare OS-kval nästa år.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Sverige var redan före matchen mot Tyskland klart för kvalspelet till OS i Tokyo nästa år. Men segern var ändå viktig, då motståndet i vårens kval nu blir enklare. I stället för två europeiska motståndare ställs svenskorna mot VM-tvåan (avgörs i helgen) samt Argentina och Senegal. De två sistnämnda är lag som Sverige normalt ska slå.

– Det är matcher som vi ska vinna. Vi måste göra jobbet också, men det har vi alltid varit bra på. Det ser väldigt, väldigt bra ut, säger Linn Blohm, Sveriges bästa målskytt i VM (41 må), till TV6.

– Sjua är inte asbra rent resultatmässigt, vi hade hoppats på mer. Men med tanke på att vi får en autobahn till OS, så får det ändå vara godkänt, säger Jamina Roberts.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Trög start

Motivationen var ännu större hos Tyskland – en seger hade gett dem en plats i OS-kvalet – men kanske var det soppatorsk för tyskorna efter en lång turnering. Sverige låg visserligen under med 4–8 en bit in första halvlek, men det som följde var en fullkomlig blågul utskåpning.

Visst stod något mindre på spel än i förlusten mot Montenegro (en svensk seger där hade gett en semifinalplats), men den avslutande svenska insatsen var ändå imponerande.

– Vi börjar lite trevande men sedan är vi sjukt disciplinerade och noggranna i vårt spel. Tyskland hänger inte med, säger Jamina Roberts.

– Vi lärde oss lite av läxan från Montenegro. Vi hade ett snack om vad som var viktigt, och det tycker jag vi visar i dag. Det var synd att det snacket kom så sent, när det var för sent. Men nu har vi ändå goda förutsättningar att ta oss till OS, och det är också viktigt.

"Hade inte en chans"

De svenska spelarna lade ut hela sitt register, från glimrande målvaktsspel till sylvasst skytte, och körde över Tyskland. I paus var ställningen 18–13 till svensk favör och sedan öste Sverige bara på.

Det landade till slut i en elvamålsseger, 35–24, och gav en tjusig svensk avslutning på mästerskapet i japanska Kumamoto.

– Tyskland hade faktiskt inte en chans. Det är klart att vi ska ta med oss den här matchen som något positivt. Men sedan måste vi också kolla varför vi inte räcker till hela vägen, säger Isabelle Gulldén.

Förbundskaptenen Henrik Signell kan bara lyfta på hatten för sina spelare efter segern mot Tyskland. Samtidigt som han grämer sig något över att Sverige inte kunde vara med och slåss om medaljerna.

– Jag är oerhört nöjd med dagens match och jag tycker att vi gör mycket bra i den här turneringen. Men allt stämmer inte perfekt, och det är många lag som är ganska jämbördiga. Vi hade inte med medaljerna att göra den här gången heller, säger Signell.

– Vi har det i oss, definitivt. Men det gäller att vi höjer högstanivån lite.

Läs mer

Lokal fotboll

”Visserligen har vi inte förlorat men kryss kostar”

3–0-ledningen åts upp till 3–3 i andra halvlek.

Lokal fotboll

Efterlängtad seger i division 4-fotbollen

Vände pausunderläge till vinst med 4–3.

Skolstart utan matsalstält

Därför behövs bygglov för matsalstältet

Bygglovschefen hoppas på en snabb behandling: ”Vi kör igång så snart vi har ärende att arbeta med”

Ystad

Ingen ytterligare smittspridning i Ystad

Ett konstaterat fall på boende

Parkeringskaoset vid stränderna

Räddningstjänsten ser lättnad i trafikkaoset – ”Folk har lyssnat och tagit till sig”

✓ Drunkningstillbud vid Knäbäck ✓ Kom fram till olycksplatsen utan problem

Nyheter

Skåne: Stor brand på Sveriges Lantbruksuniversitet

En 27-årig man har gripits misstänkt för mordbrand.