Svenska bronshjälten hyllades av världsettan

Ridsport Artikeln publicerades
Patrik Kittel och Well Done firar EM-bronset efter personbästa i grand prix. Nu väntar specialen i den individuella tävlingen.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Patrik Kittel och Well Done firar EM-bronset efter personbästa i grand prix. Nu väntar specialen i den individuella tävlingen.

Isabell Werth strör inte beröm omkring sig, men ser hon en stark prestation bjuder hon frikostigt på sin uppskattning.

Patrik Kittel fick en spontan kram av världsettan efter personbästat i lagtävlingen.

På Well Done nådde den svenske dressyrstjärnan höjdpunkten hittills i grand prix. Det personliga rekordet – 78,261 procent – lade grunden till EM-bronset. Låt vara att brittiskan Charlotte Dujardin diskvalificerades – hennes häst blödde efter ritten – men sådana är reglerna.

För Kittel var det mer än bara medaljglädje att dela med resten av laget. Prestationen på sandbanan i Kralingse Bos visade att han ligger rätt. Formtoppen kom när den skulle – och det på en plats han trivs på.

Fler kramar?

Nu återstår de individuella tävlingarna, specialen på torsdagskvällen och küren på lördag – och kanske fler öppna famnar från Werth?

Ny medalj? Inget är omöjligt, Kittel har gjort det förr i Rotterdam, men då måste han och Well Done överträffa sig själva igen.

– Jag hoppas att min häst gör det lika bra i specialen. Man märkte på domarna (i lagtävlingens grand prix) att de var lite försiktiga i början och gav sedan mer och mer. Jag tror att om hon går riktigt bra i specialen kommer de att börja ge mer och då kommer poängen att åka upp, säger Patrik Kittel.

Mer avslappnad

Bakom fullträffen i lagtävlingen ligger ett strävsamt arbete för att få Well Done mjukare och mer följsam.

– Jag har jobbat mycket med att få henne mer avslappnad och hon gick in avslappnad. Det är en fantastisk häst och det är skönt att veta att man klarar att rida under press som sista ryttare och ändå prestera.

Isabell Werth har bidragit med råd och tips. Kittel tränar regelbundet hos dressyrdrottningen, som passerat 20-talet mästerskapsmedaljer. Att tyskan, stadigt på plats varje år i Friends hästshow, har ett gott öga till Patrik Kittel och Sverige blev uppenbart när lagtävlingen avgjordes.

Tränar hos världsettan

När Werth stökat undan guldintervjuerna såg hon på tv-skärmen att Edward Gal och Nederländerna puttat ned Sverige till den då förmodade fjärdeplatsen. Reaktionen? Ett bistert ansiktsuttryck som förstärktes med ett kort och koncist "scheisse".

– Det kan jag tänka mig, säger Kittel och skrattar.

TT: Hur mycket tränar du hos henne?

– Jag var där tre–fyra gånger innan jag kom hit och jag försöker åka dit ungefär var tionde dag. Nu har vi haft mycket med bygge och barn hemma så det kanske blir var 14:e dag.

Kittel vill också lyfta fram Louise Nathhorst.

– Hon gör ett jättebra jobb som backar upp mig som tränare för svenska landslaget.

Fakta

Fakta: Patrik Kittel

Ålder: 43.

EM-häst: Well Done, sto, 11 år.

Världsranking, ekipage: 21.

Främsta EM-meriter: Brons i lag 2019 och 2017 samt 2011, individuellt.

Resultat i EM hittills: 78,261 i grand prix.

Personbästa: Grand prix: 78,261 i Rotterdam, 2019. GP special: 79,726 i Tryon, USA, 2018. GP kür: 85,875 i Stockholm, 2018.

Svenska starttider i torsdagens GP special: 18.20 Antonia Ramel/Brother de Jeu, 19.10 Therese Nilshagen/Dante, 19.20: Juliette Ramel/Buriel, 20.40 Patrik Kittel/Well Done. De 15 bästa i klassen går vidare till lördagens kür.

Visa mer...