Annons
Nyheter

Svenskar dog i flygolycka – Air France frikänns

Frankrike • Publicerad 17 april 2023
228 människor, varav tre svenskar, omkom när flight AF 447 störtade i Atlanten på sin väg från Rio de Janeiro till Paris den 1 juni 2009. Arkivbild.Foto: AP/TT

Flygbolaget Air France och flygplanstillverkaren Airbus frikänns i den rättegång som pågått i två månader efter en flygolycka 2009.

228 människor, varav tre svenskar, omkom när passagerarflygplanet störtade i Atlanten på sin väg från Rio de Janeiro till Paris den 1 juni 2009.

Annons

Rätten konstaterar att även om "fel" begåtts så kan det inte "bevisas" att det funnits ett "orsakssamband" mellan misstagen och olyckan.

Båda företagen stod åtalade för vållande till annans död efter kraschen, som är den värsta i Air Frances historia.

Utredningen efter olyckan lades först ned 2019, men återupptogs sedan åklagare överklagat beslutet. I fjol fastslog en domstol i Paris att bevisen var tillräckliga för att ställa företagen inför rätta.

Air France och Airbus hade kunnat dömas till böter på vardera motsvarande knappt 2,5 miljoner svenska kronor om de bedömts skyldiga.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons