Svenska fonder investerar i ryskt skandalbolag
Den ryska nickelanläggningen i Norilsk har de senaste dagarna uppmärksammats globalt för vad som befarats bli en stor ekologisk katastrof. Flera tusen ton fossila bränslen har läckt ut i en flod nära staden efter en olycka då en oljetank skadades. Bakom anläggningen står Norilsk Nickel, en av världens största producenter just nickel, koppar och platinum.
Bland ägarna till bolaget finns ryske miljardären Roman Abramovitj, tillika fotbollsklubbens Chelseas ägare. Mera okänt är att en rad svenska fondsparare också fått se sina pengar investerade i bolaget.
Sveriges konsumenter har gjort en sammanställning som visar att Swedbank, Sjunde AP-fonden och SEB gjort de största investeringarna, totalt 1,2 miljarder kronor.
– Så här är det ofta, man kan ofta koppla våra bankpengar och fondsparande till skandaler och miljöproblem runtomkring i världen. Det är tyvärr mer regel än undantag, säger projektledaren Jacob König till TT.
Lång historia
König och Sveriges konsumenter undrar nu varför de svenska aktörerna inte agerat, eftersom Norilsk Nickel har en lång historia med miljörelaterade problem. Det är dessutom svartlistat av den norska oljefonden. Även Skandia bojkottar investeringar i bolaget och har valt bort det sedan 2014.
Det är väldigt sällsynt att bolag blir svartlistade på grund av miljöskäl, enligt Jacob König.
– Att man ska svartlistas av den norska oljefonden, då har det gått väldigt långt. Det tyder på att man gjort bedömningen att bolaget inte gjort tillräckligt, säger han.
Johan Florén, chef för sjunde AP-fondens kommunikationsavdelning:
– Vi har en grund när det gäller eventuella svartlistningar där vi utgår från internationella konventioner som Sverige undertecknat. Norilsk Nickel har stor klimat- och miljöpåverkan så det är tveklöst ett bolag som innebär stora utmaningar, men hela vår filosofi går ut på att få just sådana bolag att ändra sitt beteende.
– Vill man åstadkomma en effekt så vill man ha den möjligheten som man har som ägare. Det är när ett bolag går över alla gränser som är helt oacceptabelt som man blir föremål för en svarlistning, säger han.
Ingår i "etisk fond"
Olyckan gör nu ändå att Sjunde AP-fonden tillsammans med ett globalt investeringskollektiv kallat styrelsen till ett möte.
– Ryska bolag är generellt sett sämre än bolag i västvärlden, samtidigt som behoven är stora och Norilsk Nickel är inte ett av de värsta i Ryssland.
Handelsbanken hade vid årsskiftet i förhållande till övriga svenska aktörer en liten post i bolaget, värd cirka 20 miljoner kronor. Det som gör saken genant för banken att placeringen ingår i den etiska fonden Handelsbanken Global Index Criteria.
"Handelsbanken Fonder exkluderar bolag som bryter mot internationella normer och konventioner. När det kan verifieras att Norilsk Nickel brustit mot detta kommer Handelsbanken att exkludera bolaget ur indexfonden", skriver Karin Askelöf, chef för Ansvarsfulla investeringar i Handelsbanken Fonder, till TT.
Sveriges konsumenter vill nu att de svenska bankerna och fondförvaltarna ska svartlista Norilsk Nickel för att därigenom sätta press på bolaget.
TT: Kan man kräva att exempelvis Sjunde AP-fonden ska ta fullt ansvar för varje enskilt bolag?
– Det är det som är grundproblemet med deras förvaltningsstrategi. De investerar ganska blint i tusentals bolag och då blir det svårt att ta ansvar för varje företag. De har valt en förvaltningsstrategi där det blir svårt att ta stor hänsyn till hållbarhetsaspekter.