Annons
Nyheter

Risk för bortkoppling av el liten

Risken för effektbrist och därmed bortkoppling av hushåll och företag från elnätet är åter låg, enligt Svenska kraftnät.
Minskad förbrukning, milt väder, bättre energiläge i Europa och god tillgång på möjlig importel har bidragit.
Ekonomi • Publicerad 13 februari 2023
Risken för effektbrist och bortkoppling av el för kunder i Sverige är åter låg, enligt Svenska kraftnät, efter att ha varit "reell" sedan september. Bilden visar Svenska kraftnäts omriktarstation i Hurva i Skåne. Arkivbild.
Risken för effektbrist och bortkoppling av el för kunder i Sverige är åter låg, enligt Svenska kraftnät, efter att ha varit "reell" sedan september. Bilden visar Svenska kraftnäts omriktarstation i Hurva i Skåne. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Risken är inte noll, men den har minskat, säger Pontus de Maré, driftchef på affärsverket Svenska kraftnät till TT.

Flera faktorer bidrar: En är att elkunderna har minskat förbrukningen ordentligt och Svenska kraftnät har i sina analyser räknat med en femprocentig minskning av åtgången här och i norra Europa och att den kommer att hålla i sig. En annan är att tillgången på el och möjligheterna till import bedöms som goda.

Graderade upp

Annons

Den 31 augusti förra året graderade Svenska kraftnät upp risken för effektbrist från låg till det som kallades reell. Det var ett beslut som fick stor återklang i den valrörelse som då var inne på de sista två veckorna. Det förstärkte den krisstämning som redan rådde, inte minst efter det att elpriserna rusat i augusti.

Då förutsåg myndigheten ett importbehov på 149 timmar, motsvarande drygt sex dygn. Myndigheten varnade för att det skulle kunna leda till bortkoppling av elkunder i delar av södra Sverige korta stunder. Bakom det låg en för liten elproduktion i södra Sverige sett till efterfrågan och ett mycket osäkert och pressat energiläge i Europa. Det senare innebar minskad tillgång på el att importera när det skulle behövas under kalla vinterdagar utan blåst.

Stod stilla

Ringhals 4 hade stoppats, många franska kärnkraftsreaktorer stod till stor del stilla, vattenmagasinen i Norge var låga och gastillgången i Europa var pressad.

Men, någon bortkoppling har inte behövts tidigare och inte nu heller. Behovet uppstod inte ens under den kalla och vindstilla perioden i december då både reaktorn Ringhals 4 och Sveriges största reaktor, Oskarshamn 3, var ur produktion. Men elpriserna blev de högsta hittills och under timmar med högst förbrukning den 16 december importerades el motsvarande produktionen i tre kärnreaktorer.

Läget ser nu klart bättre ut än då och under hösten, enligt Pontus de Maré.

Tar höjd

Nu räknas med ett importbehov på 52 timmar (ned från 149) och möjligheter till import bedöms som goda. Beräkningarna utgår från ett normalt vinterläge.

Men kalkylen tar också höjd för att reaktor 4 i Ringhals kommer att stå stilla längre än till den 19 mars och att den nya finska reaktorn Olkiluoto 3 inte kommer igång förrän i maj.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons