Annons
Nyheter

Svenska kyrkan stängd efter dåd: "Fasansfullt"

Säkerheten kring svenska intressen i Bryssel höjs efter det misstänkta terrordådet. Svenska kyrkan finns bland de institutioner som håller stängt under tisdagen.
– Det som har hänt är fasansfullt, säger prästen Fredrik Ollila till TT.
Brott • Publicerad 17 oktober 2023
Säkerheten har skärpts i Bryssel.
Säkerheten har skärpts i Bryssel.Foto: Martin Meissner/AP/TT

Hotnivån i Bryssel har höjts till den högsta nivån, en fyra, efter dådet i måndags kväll, då två svenskar sköts ihjäl och ytterligare en svensk skadades.

Fler poliser kommer att synas i den belgiska huvudstaden, men ökat fokus läggs också på svenska intressen och svenskar, enligt premiärminister Alexander De Croo.

Annons

– Det kommer att vara ökad polisnärvaro på gatorna, med extra skydd för känsliga områden, framför allt de som ofta besöks av de svenskar som bor i Bryssel, säger Alexander De Croo på en presskonferens.

Samtliga hotell med svenska fotbollssupportrar står under polisbevakning, enligt Svenska fotbollförbundet. Förbundet skriver i ett uttalande att omkring 400 svenskar som befann sig i Bryssel för att titta på matchen mellan Sverige och Belgien har fått hjälp under kvällen och natten.

Uppmanas jobba hemma

Personalen vid den svenska EU-representationen uppmanas nu att arbeta hemifrån, snarare än att ta sig till jobbet, enligt TT:s korrespondent i Bryssel.

Bland skolorna är Europaskolorna – där de flesta barn till EU-anställda från olika länder går – stängda, liksom de skolor som har undervisning på nederländska. De fransktalande är emellertid öppna, även om särskild försiktighet uppmanas.

Svenska kyrkan, som ligger relativt centralt i Bryssel, kommer efter samråd med andra svenska institutioner också att vara stängd, åtminstone under tisdagen, enligt prästen Fredrik Ollila.

– Vi tar en dag i taget. Det är fasansfullt det som har hänt. Våra tankar och böner går till offren och deras anhöriga, säger han till TT.

– För svenskar som behöver någon att prata med kommer vi att finnas tillgängliga på telefon och i sociala medier.

"Olustigt"

Personalen i kyrkan kommer att jobba hemifrån med tanke på säkerhetsläget i Bryssel.

TT: Hur ser du på att det finns en hotbild mot svenskar?

– Det känns ju olustigt, säger Fredrik Ollila.

Den misstänkta gärningsmannen är död sedan polisen öppnat eld mot honom i samband med gripandet under tisdagsmorgonen. Men polisen söker fortfarande efter fler personer som på ett eller annat sätt kan ha varit inblandade i dådet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons