"Svenska nyheter" fälls av Granskningsnämnden

Nöje • Publicerad 1 oktober 2019
Producenten Michael Lindgren och Jesper Rönndahl tar emot pris för satirprogrammet "Svenska nyheter" vid Kristallen 2019 på Cirkus i Stockholm. Nu har programmet fällts av Granskningsnämnden. Arkivbild.
Producenten Michael Lindgren och Jesper Rönndahl tar emot pris för satirprogrammet "Svenska nyheter" vid Kristallen 2019 på Cirkus i Stockholm. Nu har programmet fällts av Granskningsnämnden. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Satirprogrammet "Svenska nyheter" som visas på SVT fälls nu för första gången av Granskningsnämnden, för att ha spridit uppgifter om en persons sjukdom, skriver tidningen Journalisten. Programmet har anmälts flera gånger, men har tidigare friats.

I ett inslag från i våras om att fattiga får sämre vård visade man en person med namn, titel och bild, och berättade vilken sjukdom personen har varit sjukskriven för. Inslaget strider enligt Granskningsnämnden mot bestämmelsen om respekt för privatlivet.

SVT hänvisade till att personen var medievan och tidigare hade pratat öppet om sin sjukdom i en intervju. Personen själv hävdar dock att man inte kan jämställa en intervju i "en okänd nättidning" med "Svenska nyheters" miljonpublik.

Intrånget i personens privatliv var inte heller motiverat av ett oavvisligt allmänintresse, enligt nämnden, som därför valde att fälla inslaget.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.