Annons
Nyheter

Svenska och danska fartyg där före sprängningen

Danska och svenska fartyg befann sig, precis som flera ryska, i området där ledningarna Nord Stream 1 och 2 några dagar senare sprängdes i slutet av september, enligt medieuppgifter.
Sent på måndagen avvisade FN:s säkerhetsråd en rysk resolution med krav på oberoende utredning av sabotaget.
Danmark • Publicerad 28 mars 2023
Gasläckan från Nord Stream fotograferad från Kustbevakningens flygplan i slutet av september.
Gasläckan från Nord Stream fotograferad från Kustbevakningens flygplan i slutet av september.Foto: Kustbevakningen/TT

Det danska patrullfartyget P524 Nymfen lämnade sin vanliga patrullrutt en kväll i september, några dagar före sprängningarna på ledningarna Nord Stream 1 och 2, rapporterar brittiska The Times. Fartyget stängde av sin transponder och försvann i flera timmar från internationella spårningssystem, skriver tidningen.

Kort därefter ska ett svenskt övervakningsplan från flygvapnet ha flugit fram och tillbaka i närheten och en svensk korvett ska ha kört mot platsen och cirkulerat i området.

Annons

Samtidigt befann sig sex ryska fartyg i närheten av ledningarna, fyra dagar innan gasrörledningarna sprängdes i bitar, enligt både The Times och den tyska nättidningen T-online.

Tyder på kännedom

Bland de ryska fartygen fanns ett som hade miniubåten AS-26 med sig, enligt uppgifterna. Det ryska fartyget ska ha släckt sin transponder då den var i närheten av området.

Allt tyder på att det danska försvaret hade kännedom om och övervakade de ryska fartygen på plats, enligt tidningen Jyllands-Posten.

Sent på måndagskvällen avvisade FN:s säkerhetsråd det ryska utkastet till resolution med krav på en oberoende utredning av sabotaget, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Flera västländer har lagt skulden för explosionerna på Ryssland, som i sin tur i stället har anklagat väst för sabotage.

"Dölja bevis"

Tre länder sade ja till resolutionen i omröstningen, förutom Ryssland även Kina och Brasilien, medan de övriga tolv avstod. Resolutionen kräver att en kommission ska inrättas för att "genomföra en omfattande, transparent och opartisk internationell utredning av alla aspekter av sabotagehandlingen".

Sverige, Tyskland och Danmark har inlett utredningar, men Ryssland riktar skarp kritik mot dessa.

Enligt det ryska FN-sändebudet Vasilij Nebenzia finns misstankar om att de tre utredningarna inte syftar till att "belysa vad som hände med sabotagehandlingarna, utan snarare att dölja bevis och att städa upp brottsplatsen".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons