Annons
Nyheter

Svenska OSSE-observatörer stannar i Ukraina

Tvärtemot USA kallar Sverige inte hem sina observatörer för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) som befinner sig i Ukraina, uppger utrikesdepartementet för TT.
Ukraina • Publicerad 13 februari 2022
Sverige kallar inte hem sina observatörer för OSSE från Ukraina. Arkivbild.
Sverige kallar inte hem sina observatörer för OSSE från Ukraina. Arkivbild.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

"UD står i löpande kontakt med myndigheterna som bidrar med personal till de internationella insatserna i Ukraina och har fått uppgift om att personalen i huvudsak har för avsikt att stanna i Ukraina för att fullgöra sina uppdrag. Deras verksamhet är särskilt viktig i det uppkomna läget, både för att bidra till de-eskalering och för det internationella samfundets objektiva bedömning av händelseutvecklingen", skriver departementets presstjänst i ett mejl till TT tidigt på söndagskvällen.

Sammanlagt deltar cirka 25 civila svenskar i de internationella insatserna som verkar till stöd för Ukraina, bland annat OSSE:s särskilda övervakningsmission, SMM, enligt UD. Samtidigt uppmanar departementet svenskar som deltar i internationella insatser att kontakta sina arbetsgivare för närmare anvisningar.

Annons

Tidigare under söndagen meddelade OSSE att "vissa deltagande länder" har valt att dra tillbaka sina observatörer från Ukraina.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har USA bett sina observatörer att lämna landet helt. Storbritanniens observatörer har ombetts lämna de landsdelar i Ukraina som styrs av ryskstödda separatister.

Anledningen är det skärpta säkerhetsläget efter amerikanska varningar om en potentiellt nära förestående attack från Ryssland.

I lördags uppmanade Sverige sina medborgare att lämna Ukraina.

Fakta: OSSE

Fullständigt namn: Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa.

Säte: Wien.

Medlemmar: alla länder i Europa utom Kosovo samt USA, Kanada, Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Mongoliet, Ryssland, Turkiet, Azerbajdzjan och Armenien.

Ordförandeland: Polen sedan 1 januari 2022. Under 2021 var Sverige ordförandeland.

Syfte: Verksamheten riktar i huvudsak in sig på konfliktförebyggande åtgärder, skydd för nationella minoriteter, mänskliga rättigheter, stöd till demokratiuppbyggnad, rustningskontroll samt förtroende- och säkerhetsskapande åtgärder.

Källa: OSSE, riksdagen

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons