Annons
Nyheter

Svenskar försökte etablera knarkliga i Finland

Två svenskar har enligt finländsk polis stoppats från att etablera en kriminell organisation i Helsingfors. Männen uppges ha värvat ett tiotal finländare för att sälja kokain.
Rättegången inleds nästa vecka.
Brott • Publicerad 5 februari 2023
Sammanlagt har de misstänkta distribuerat omkring fyra kilo kokain och drygt två kilo amfetamin i Helsingfors. Arkivbild.
Sammanlagt har de misstänkta distribuerat omkring fyra kilo kokain och drygt två kilo amfetamin i Helsingfors. Arkivbild.Foto: Polisen/TT

– Det verkar som att den huvudmisstänkte och hans "högra hand" har kommit till Finland för att etablera ett kriminellt nätverk här och sälja kokain, säger kriminalkommissarie Toni Uusikivi, som lett utredningen vid Helsingforspolisen, till TT.

Enligt misstankarna har de två svenskarna rekryterat ett tiotal finländska medborgare för att bedriva narkotikahandel i Helsingforsområdet. Enligt Uusikivi handlar det om om medelålders svensktalande män.

Annons

Alla personer i gruppen har inte känt varandra, utan de har utfört separata uppdrag på order från ledarna, rapporterar Hufvudstadsbladet.

Enligt Toni Uusikivi etablerades gruppen i Finland i april förra året och har sedan dess distribuerat omkring fyra kilo kokain och drygt två kilo amfetamin.

– Det är inget jättestort ärende, men huvudsaken är att vi har stoppat organisationen från att få fäste här i Finland, säger han.

Svensk polis inte inblandad

Enligt misstankarna har männen koppling till en okänd kriminell gruppering utomlands, men polisen vet inte varifrån gruppen kommer.

– Det kan vara Sverige, men det kan vara var som helst i Europa, säger Uusikivi, som dock uppger att man inte samarbetat med svensk polis under utredningen.

Ärendet omfattar även grovt vapenbrott sedan man beslagtagit pistoler och ett automatvapen, samt ett fall av misshandel där de två huvudmännen är inblandade. I det ärendet är den ena av svenskarna målsägare och den andra är misstänkt. Misshandeln filmades enligt Uusikivi av en tredje person och skickades till gruppen utomlands.

– Det är nytt för oss, att man rapporterar vidare utomlands. Så det är inte ett helt normalt sätt att bedriva affärer på. Det verkar som att organisationen försökt upprätthålla disciplin genom våld och hot om våld, säger han.

Rättegång nästa vecka

De båda svenskarna har varit häktade sedan september och rättegången mot dem och de finländska medborgarna inleds i Helsingfors på tisdag. Advokat Kerstin Koorti försvarar en av svenskarna.

– Vad jag kan säga av vad jag vet hittills om ärendet är att det låter väldigt överdrivet, säger hon om polisens uppfattning att hennes klient deltagit i försök att etablera en kriminell organisation i Finland.

Mannen erkänner att han innehaft en liten mängd narkotika.

– Men det är inte de summorna som polisen pratar om, säger Koorti.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons