Annons
Nyheter

Svenskar solsugna – men fler skjuter upp resan

Svenskarnas längtan till solen är stor, men det osäkra pandemiläget får fler att boka av eller skjuta upp sina charterresor.
Resor • Publicerad 8 januari 2022
Strandliv i Los Cristianos på Teneriffa. Bilden är tagen under 2020. Arkivbild.
Strandliv i Los Cristianos på Teneriffa. Bilden är tagen under 2020. Arkivbild.Foto: Marianne Løvland/NTB/TT

Charterbranschen fick ett kraftigt uppsving när restriktionerna lättades i höstas och resebolagen vittnar om en hög efterfrågan på resor till värmen även under jul- och nyårshelgen. Detta trots återinförda restriktioner och rapporter om ökad smittspridning till följd av den nya virusvarianten omikron.

Samtidigt märker flera av bolagen att resenärerna känner en viss osäkerhet i rådande pandemiläge.

Annons

– Majoriteten av våra flyg går ju, men vi har fått ställa in en del flygserier de närmaste tre, fyra månaderna på grund av låg efterfrågan, säger Anna Hagberg, pressinformatör på Ving och tillägger:

– Med ökad smittspridning och omikron har vi sett en viss avmattning, framför allt på resor i närtid. Men det är fortfarande så att folk vill iväg och en hel del bokar om till ett senare skede om de känner sig lite osäkra.

Fler bokar om

Om ett flyg ställs in kan Vings kunder välja att få pengarna tillbaka eller att boka om biljetterna med rabatt. Det är också möjligt att ha kvar resan innestående i form av ett presentkort, enligt Anna Hagberg.

– Det kan vara så att många kommer iväg men blir förflyttade med någon dag eller vecka. Vi kan också se att många faktiskt väljer att boka om sin resa till ett senare skede. Så det finns absolut en reselängtan bland svenskarna, säger hon.

Även resebolaget Tui vittnar om en hög ombokningsfrekvens och stor belastning på kundtjänsten.

– Ombokningarna sker både utifrån från kundernas eget perspektiv och vad vi möter när det blir snabba förändringar i världen. Det kan vara så att vi behöver byta dag på ett flyg eller boka om, men vi har inte ställt in några flyg på grund av för låg bokningsfrekvens, säger Linda Netterström, presskommunikatör på Tui.

Restriktioner som med kort varsel ändras på destinationerna har utmanat resebolagen under pandemin, men på det stora hela tycks inte de svenska resenärerna ha blivit avskräckta.

– Vi har legat på samma procent av bokningsfrekvens som tidigare år, före corona. Vi märker att folk är väldigt ressugna och vi gör verkligen vad vi kan för att se till att folk kan få sina semesterresor, säger Linda Netterström.

"Liten avvaktan"

Inte heller Apollo har sett någon ökning av avbokningar den senaste tiden.

– En liten avvaktan i bokningar kunde vi se de veckor när det stod som mest om den nya virusvarianten i medierna. I övrigt är intresset för sommaren väldigt stort och jul och nyår har varit nästan fullbokat väldigt länge, säger Sandra Miller Kinge, kommunikationschef på Apollo.

Annons

Enligt Sandra Miller Kinge har bolaget bara 15 procent färre resenärer än 2019.

– Det beror på att vi inte har lika många destinationer öppna som vanligt, vi har fokus på trygga destinationer som är smidiga att resa till, säger hon.

Spanien och inte minst Kanarieöarna har varit några av svenskarnas främsta favoriter, men även Grekland och Dubai är populära resmål.

Tror på uppsving

Resebolagen vittnar också om att många har återupptäckt chartern under pandemins senare tid eftersom man ser det som ett tryggare sätt att resa på.

– 65 procent av de kunder vi har nu är nya. Just det här med skyddet från paketreselagen och att det finns personal på destinationen är någonting som många ser som väldigt värdefullt i dag, säger Sandra Miller Kinge på Apollo.

Alla tre bolag ser hoppfullt på sommaren, där svenskarnas sug efter resor redan visat sig vara stort.

– När den här vågen har lugnat ner sig tror jag att det kommer att komma ett uppsving ganska direkt igen. Det är så vi har sett att trenden har varit, säger Linda Netterström på Tui.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons