Annons
Nyheter

Svenskarna stänger plånboken

Vi köpte ännu mindre i mars i år, jämfört med februari. Enligt färsk statistik från Statistiska centralbyrån, SCB, minskade hushållens konsumtion med 1,1 procent i mars.
Ekonomi • Publicerad 10 maj 2023
SCB redovisar hushållens konsumtion. Arkivbild.
SCB redovisar hushållens konsumtion. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Framför allt drar svenskarna in på livsmedel och drycker i detaljhandeln med brett sortiment. Där var minskningen hela 7,8 procent i fasta priser under mars.

Vi konsumerade dock mer av det som SCB klassificerar som "Bostad, elektricitet, gas och uppvärmning", ökningen där var 2,1 procent i fasta priser. Framför allt är det ökade el- och fjärrvärmekostnader som ligger bakom.

Fakta: Hushållens konsumtion

Hushållens konsumtion föll med 1,1 procent i mars 2023 jämfört med februari 2023 (säsongrensade tal).

Jämfört med mars 2022 minskade hushållskonsumtionen med 4,0 procent, mätt i kalenderkorrigerade siffror och fasta priser.

Första kvartalet 2023: konsumtionen minskade med 1,8 procent i fasta priser och kalenderkorrigerade tal, jämfört med samma period föregående år.

Källa: SCB

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons