Annons
Nyheter

Svenskättling med i Bidens regering

Svenskättlingen Jennifer Granholm väntas bli energiminister i den tillträdande presidenten Joe Bidens regering i USA, uppger källor till amerikanska medier.
USA • Publicerad 16 december 2020
Michigans före detta guvernör Jennifer Granholm väntas bli ny energiminister i USA. Arkivbild från 2016.
Michigans före detta guvernör Jennifer Granholm väntas bli ny energiminister i USA. Arkivbild från 2016.Foto: Paul Sancya/AP/TT

Jennifer Granholm var delstaten Michigans första kvinnliga guvernör, mellan 2003 och 2011, och belönades 2010 med Nordstjärneordern av kung Carl XVI Gustaf. Granholms farfar utvandrade från Robertsfors i Västerbotten till Kanada på 1930-talet.

Granholm, som i dag är adjungerad professor i juridik vid Berkeley-universitetet i Kalifornien, har sedan guvernörstiden varit en stark röst för att få fler amerikaner att gå över till fossilfria fordon. Hon har enligt Detroit Free Press varnat för att USA riskerar att hamna på efterkälken i frågan om grön energi och arbetade som guvernör för att Michigan skulle satsa på vindkraft och solenergi.

Annons

En annan blivande minister är Pete Buttigieg, som var en av Bidens presidentkandidatsrivaler och som i februari vann Demokraternas första primärval, i delstaten Iowa.

Bidens stab har bekräftat utnämningen av Buttigieg som transportminister. Om han godkänns av senaten blir han i så fall den första ministern i USA som är öppet homosexuell. 38-årige Buttigieg är yngst av de ministrar som hittills har utnämnts.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons