Annons
Nyheter

Finsk storbrand kan ta dagar att släcka

Finlands största skogsbrand på 50 år rasar fortfarande i Norra Österbotten.
Svenskt brandflyg i Umeå är redo att med bara timmars förvarning hjälpa till i släckningsarbetet, rapporterar .
Finland • Publicerad 1 augusti 2021
Svenskt brandflyg står redo i Umeå för att hjälpa till med släckningen av en stor skogsbrand i Norra Österbotten i Finland. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Lågorna har rasat den senaste veckan i Kalajoki i Norra Österbotten och är den största markbranden i Finland sedan 1970-talet. Elden tog ordentlig fart i onsdags, den spreds snabbt med vinden via trädtopparna och brandområdet omfattade i fredags runt 290 hektar, en yta större en 414 fotbollsplaner.

Regn har stabiliserat situationen och under lördagen fanns det inget omedelbart hot mot boende och det rådde ingen akut evakueringsrisk.

Annons

Men än har faran inte blåsts över. Räddningsverket i Jokilaaksot räknar med att släckningsarbetet kommer att pågå långt in i nästa vecka och har begärt hjälp från räddningsverk över hela Finland.

Dessutom finns svenska brandplan att tillgå om situationen blir akut. De är en del av EU:s krissamarbete Resceu och kan vid behov sättas in i andra EU-länder. Två av de fyra svenska brandbekämpande flygplanen är sedan några dagar stationerade i Umeå på grund av den stora brandrisken i norr, uppger SVT Västerbotten.

– Om elden sprider sig ytterligare gör vi en bedömning om ifall vi klarar oss med inhemska styrkor. Men ett som är säkert är att vi omedelbart begär bistånd om branden sprider sig som en toppbrand, säger Jarmo Haapanen, som leder släckningsarbetet i Kalajoki, till Yle.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons