Annons

Löfven: "Ingen dålig stämning"

Statsminister Stefan Löfven (S) anser inte att EU-toppmötet var ett fiasko.
Politik • Publicerad 21 februari 2020
Statsminister Stefan Löfven på väg in till fredagens misslyckade budgettoppmöte i Bryssel.
Statsminister Stefan Löfven på väg in till fredagens misslyckade budgettoppmöte i Bryssel.Foto: Ludovic Marin/AP/TT

Löfven konstaterar att det inte är ovanligt att EU-ledarna misslyckas med att nå en budgetöverenskommelse vid det första skarpa försöket.

Han uppger att skiljelinjen framförallt går mellan länder som är nettobetalare till EU:s budget och de som får mer EU-stöd än vad de betalar i EU-avgift.

Annons

– Vi har två ganska svårförenliga utgångspunkter, säger Löfven.

Vissa framsteg?

Han konstaterar att EU-länderna stod för långt ifrån varandra för att det skulle vara meningsfullt att fortsätta i helgen.

– Budgetens nivå är fortfarande för hög och våra rabatter för låga, säger Löfven.

Han understryker att Sveriges allierade, Nederländerna, Österrike och Danmark, gör samma bedömning.

Löfven tycker ändå att det gjorts vissa framsteg. Ett är att EU-ledarna börjat diskutera hur man ska få ned budgetens utgiftstak. Men några stora steg har inte tagits på den punkten. När toppmötet började var förslaget ett utgiftstak på 1,074 procent av EU:s bruttonationalinkomst, BNI. När det slutade 1,069 procent. De fyra allierade, "de sparsamma fyra", har krävt ett tak på 1,0 procent.

Rabatten kvar

Ett annat framsteg, enligt Löfven, är att Sverige får behålla rabatten på EU-avgiften i det senaste förslaget.

Effekterna av det förslaget är oklart, men resultatet verkar ligga långt från vad Sverige krävt. Löfven vill ha en betydligt högre rabatt än i dag för att inte den svenska avgiften ska stiga alltför mycket.

– Jag kan inte acceptera att EU-avgiften för Sverige ökar så dramatiskt, säger statsministern.

Enligt honom var det inte bara "de fyra sparsamma" som stoppade en överenskommelse den här gången. Löfven pekar på att de 27 EU-ledarna var överens om att förslagen som låg på bordet inte var tillräckligt bra.

Även om motsättningarna är hårda mellan de länder som vill banta EU-budgeten och de som inte vill det, så är Löfven inte oroad över dåliga relationer framöver.

– Det finns ingen dålig stämning. Det är inte så att vi har svårt att tala med varandra, säger statsministern.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons