Annons
Nyheter

Sverige ger 300 miljoner i nytt klimatbistånd

Klimat • Publicerad 1 december 2020
Miljö- och klimatminister Isabella Lövin meddelar att Sverige bidrar med 100 miljoner kronor per år 2020–2022 till en ny fond som ska hjälpa utvecklingsländer att ställa om sin tunga industri. Arkivbild.
Miljö- och klimatminister Isabella Lövin meddelar att Sverige bidrar med 100 miljoner kronor per år 2020–2022 till en ny fond som ska hjälpa utvecklingsländer att ställa om sin tunga industri. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Världsbankens klimatinvesteringsfond, som stödjer utvecklingsländernas klimatarbete, utökas med en ny fond som fokuserar på omställning av den tunga industrin. Upplägget påminner om projektet Fossilfritt Sverige, som tar fram färdplaner för att göra svensk industri oberoende av fossila råvaror.

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) meddelar att Sverige bidrar med 100 miljoner kronor per år 2020–2022 till den nya fonden. Det totala behovet uppskattas till motsvarande ungefär 4,6 miljarder kronor.

Annons

Sveriges sammanlagda bidrag till Världsbankens klimatinvesteringsfond blir inklusive det nya bidraget 1,1 miljarder kronor fram till 2022. Totalt har 14 länder hittills bidragit med sammanlagt motsvarande ungefär 75 miljarder kronor till klimatinvesteringsfonden, vilket har resulterat i omkring 300 projekt i 72 olika länder.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons