Nyheter

Sverige ger 4,8 miljoner i stöd till Beirut

Sida skickar 4,8 miljoner kronor i stöd till libanesiska Röda Korset för att underlätta arbetet efter explosionen i Beirut.
Libanon • Publicerad 6 augusti 2020
Svenska Sida skickar 4,8 miljoner kronor i bistånd till explosionsdrabbade Beirut.
Svenska Sida skickar 4,8 miljoner kronor i bistånd till explosionsdrabbade Beirut.Foto: Thibault Camus

Efter den stora explosion som ägde rum i Libanons huvudstad Beirut i tisdags har svenska biståndsmyndigheten Sida nu beslutat att skicka 4 815 000 kronor till det drabbade området.

– Det känns bra att vi lyckats få fram ett beslut så snabbt om ett direktstöd. De jobbar ju för fullt med humanitärt stöd för de drabbade, säger Peter Eriksson.

Pengarna går från Sida till svenska Röda Korset och vidare till hjälporganisationens libanesiska motsvarighet. Pengar som ska gå bland annat till ambulansverksamhet, sjukvårdsinsatser och utdelning av mat och rent vatten i staden.

Kan bli mer

Bistånd av den här typen kommer från en biståndsresurs som finns i beredskap om större internationella katastrofer skulle inträffa. Samtidigt är Sverige en av de största bidragsgivarna till Röda Korset-federationens fond för snabba humanitära insatser, vilket också har används för att underlätta arbetet i Beirut.

Enligt Peter Eriksson är det oklart om ytterligare insatser kommer att göras. Libanon är normalt sett inte ett av de länder som regelbundet får bistånd från Sverige.

– Biståndet brukar gå till flyktinggrupperna i Libanon och Beirut. Vi vet ännu inte om de flyktingläger som finns i landet kommer att drabbas. I så fall skulle ytterligare insatser där kunna vara aktuellt, säger Peter Eriksson.

"Sida är i kontakt med flera andra av våra humanitära partners som finns på plats och vi är beredda att ge fler stöd till arbetet med att hjälpa drabbade på olika sätt", säger Göran Holmqvist chef för avdelningen som hanterar Sidas humanitära bistånd i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.