Annons

Niklas Edin blickar mot guld – och vila

Sverige och Lag Edin är i en ny VM-final. Efter en solklar semifinalseger mot Japan väntar nu Kanada i nattens final. Men efter semifinalen såg Niklas Edin mest fram emot att få koppla av.
Curling • Publicerad 7 april 2019
Skippern Niklas Edin efter vinsten mot Japan i semifinalen på lördagen.
Skippern Niklas Edin efter vinsten mot Japan i semifinalen på lördagen.Foto: Paul Chiasson/AP/TT

Niklas Edin gick in i VM i Lethbridge som regerande curlingmästare. Efter att i det närmaste sopat rent i gruppspelet blev Japan en munsbit i semifinalen. 8–2 slutade matchen, som japanerna gav upp efter åtta omgångar.

Matchen avgjordes i praktiken i den fjärde omgången. Japans skipper Yuta Matsumara hade placerat lagets sista sten mitt i boet och Niklas Edin stod inför valet att slå ut den med kraft och ta en poäng, eller chansa och knuffa ut Japans gula sten för att ge Sverige tre poäng.

Annons

Edin valde det sistnämnda.

Hemmanationen nästa

– Det kändes som att vi var i för bra form för att välja ett för enkelt slag där, säger den svenske skippern i curlingförbundets intervju.

– Det var en riktigt bra chans och till den stenen hade jag inte missat något, så självförtroendet var på topp.

Det svårare slaget lyckades alltså, och Sverige ledde då med 5–1.

Efter en japansk etta två omgångar senare drog Sverige först in två poäng, och till slut en etta i omgång åtta. Då tackade Japan för sig.

Nu väntar hemmanationen Kanada, som i en mycket mer jämn semifinal tvingades till förlängning mot Schweiz. Efter 5–5 under de ordinarie tio omgångarna vann Kanada med 6–5 i den elfte omgången.

Lag Edin får finna sig i att gå in i finalen som favoriter, i grundomgången vann Sverige över Kanada med 9–4.

Vila och massage

Men för laget väntar först efterlängtad vila efter en hektisk vecka.

– Det ska bli riktigt skönt att få lite vila nu. Jag var riktigt trött i morse faktiskt. Hela laget kände att det varit en lång vecka. Även om vi kunnat spara energi i en del matcher så är det mycket, mycket matcher, säger Edin, som skulle fira finalplatsen med att titta på sina kommande motståndare, och att sova ut.

– Vi ska titta på den andra semifinalen och snacka igenom lite grand, men sen gäller det att få vila och massage och få komma in med en bra natts sömn och få vara pigga och alerta i morgon.

Finalen, där Sverige kan knipa det åttonde VM-guldet på herrsidan, inleds klockan ett i natt, svensk tid.

Martin Yngve/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons