Annons
Nyheter

Sverige ordnar givarkonferens för Turkiet

Europeiska kommissionen och Sverige – som ordförandeland i EU:s ministerråd – ska tillsammans ordna givarkonferens för de som drabbats av jordbävningarna i Turkiet och Syrien.
EU • Publicerad 8 februari 2023
Statsminister Ulf Kristersson (M) och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivbild.
Statsminister Ulf Kristersson (M) och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det meddelade kommissionsordförande Ursula von der Leyen på onsdagen efter ett telefonsamtal med statsminister Ulf Kristersson (M).

Konferensen ska hållas i mars i Bryssel och ordnas i samarbete med turkiska myndigheter, enligt ett pressmeddelande från den svenska regeringen. Biståndsminister Johan Forssell (M) och utvidgningskommissionären Olivér Várhelyi ska leda evenemanget.

Annons

Ursula von der Leyen säger att man just nu jobbar dygnet runt för att rädda så många liv som möjligt – eftersom många fortfarande är begravda under rasmassorna. EU:s civilskyddsmekanism aktiverades omedelbart och drygt 30 räddningsgrupper har skickats till området från 23 länder, enligt von der Leyen.

"Men vi sänder redan nu ett meddelande till folket i Turkiet och Syrien: EU kommer att stödja era samhällen. För ingen ska lämnas ensam när en tragedi som denna drabbar ett folk”, säger hon i pressmeddelandet.

Syftet med konferensen är att mobilisera det internationella stödet. Bland andra EU:s medlemsstater, grannländer och medlemmar i FN kan delta i insamlingen till förmån för hanteringen av jordbävningens efterdyningar.

Hittills har över 11 700 personer i Syrien och Turkiet rapporterats döda efter skalven. I Turkiet har jordbävningen skördat drygt 9 000 människoliv och i Syrien omkring 2 700.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons