Landets turistströmmar går norrut

Tyskarna är återigen de flitigaste utländska turisterna i Sverige. Och det är delar av Norrland som lockar i ökad utsträckning.
Den svaga kronan bidrar, vilket också gjorde att fler svenskar semestrade på hemmaplan.
Ekonomi • Publicerad 7 oktober 2019
Passagerare på en Gotlandsfärja ser Visby hamn närma sig.
Passagerare på en Gotlandsfärja ser Visby hamn närma sig.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverige var populärt som resemål i somras. Under perioden juni–augusti ökade antalet gästnätter på hotell, camping, stugbyar och vandrarhem i Sverige med fem procent jämfört med samma period i fjol, enligt nya siffror från Tillväxtverket. Sammantaget blev de svenska turisterna sex procent fler medan de utländska ökade med två procent.

– Den svaga kronan påverkar, men det är också en internationell trend med ett ökat resande i världen, säger Sofi Sjöberg på Tillväxtverket.

Krona och väder

En svagare krona gör det billigare för utländska turister att turista i Sverige, medan svenskarna får en dyrare utlandsresa.

Förmodligen påverkar även vädret. Den oerhört varma sommaren 2018 fick svenskarna att i större utsträckning stanna hemma i år och hoppas på en repris. Samtidigt kanske utländska turister flydde hettan på kontinenten till det normalt sett svalare Norden. Såväl fransmän som turister från Nederländerna kom i ökad utsträckning till Sverige i sommar. Också tyskarna blev fler och gick därmed förbi norrmännen som den vanligaste turisten i Sverige, baserat på antal gästnätter som då inte inkluderar boende i egenägda stugor.

Strömmar norrut

Även kineserna blev rejält många fler, plus 18 procent i antal övernattningar. Debatten från kinesiskt officiellt håll om att kineser skulle behandlas illa i Sverige verkar därmed inte ha påverkat turistandet.

Storstäderna lockar som vanligast flest, men Stockholms län tappade besökare i år. Gävleborgs län är årets turistraket, plus 33 procent fler. Och även längre norrut var tillströmningen i tilltagande, enligt den preliminära statistiken.

– Hela Norrland visar sammantaget på en stor ökning, säger Sofi Sjöberg.

Olle Lindström/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.