Annons
Nyheter

Sverige står bakom EU i hbtqi-strid mot Ungern

Sverige ställer sig bakom EU-kommissionen i ett mål i EU-domstolen mot Ungerns lagstiftning som förbjuder "uppvisande av homosexualitet för minderåriga i reklam och medier".
Det framgår av handlingar från Regeringskansliet.
Politik • Publicerad 1 april 2023
Aktivister demonstrerar för hbtqi-rättigheter Budapest. Bilden är tagen i juli i fjol. Arkivbild.
Aktivister demonstrerar för hbtqi-rättigheter Budapest. Bilden är tagen i juli i fjol. Arkivbild.Foto: Anna Szilagyi/AP/TT

Parlamentet i Ungern röstade i juni 2021 igenom den kontroversiella lagen mot pedofili som bland annat gör det förbjudet att undervisa minderåriga om homosexualitet. Lagen slår också mot reklam och andra massmedieprodukter som visar "avvikelser från någons biologiska kön och könsbyten och sprider eller porträtterar homosexualitet" för personer under 18 år.

Enligt EU-kommissionen bryter lagstiftningen mot flera av unionens regler, däribland regler för den inre marknaden och skydd för enskildas grundläggande rättigheter. I somras kom beslutet att kommissionen drar Ungern inför EU:s domstol, sedan kritiken mot lagen inte lett till några åtgärder.

Annons

Tidigare har bland Belgien, Danmark och Nederländerna ställt sig bakom interventionen mot Ungern. Beskedet att även Sverige ansluter sig till processen välkomnas av Liberalernas Europaparlamentariker Karin Karlsbro.

“Ett mycket välkommet beslut med ett brett stöd bland EU:s medlemsstater och i parlamentet. Jag hoppas att Sveriges ställningstagande, särskilt som ordförandeland kan vara en knuff för fler länder att följa efter“ säger Karlsbro i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons