unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Wijks hyllning till VM-guldlaget: "Så stolt"

De svenska damerna bärgade sitt sjunde VM-guld på raken när de under söndagskvällen vann finalrysaren mot Schweiz med 3–2.
Sverige är åter världsmästare i innebandy, efter att ha besegrat Schweiz med 3–2 i VM-finalen under söndagen. Anna Wijk och Johanna Hultgren såg till att avgöra i förlängningen.
Sverige är åter världsmästare i innebandy, efter att ha besegrat Schweiz med 3–2 i VM-finalen under söndagen. Anna Wijk och Johanna Hultgren såg till att avgöra i förlängningen.
Foto: Per Wiklund/ Innebandyförbundet

Sverige är världsmästare i innebandy ännu en gång. Detta efter att ha vunnit mot Schweiz med 3–2 i VM-finalen i Neuchatel.

Värdnationen, som vann VM 2005 och som de senaste tre världsmästerskapen fått nöja sig med en bronspeng, skakade om Sverige rejält i den första perioden – och i den sista.

Schweiziskorna tog ledningen och dominerade spelet ett bra tag innan Sverige, genom Moa Gustafsson, kvitterade – och sedan i inledningen av den andra perioden tog Sverige ledningen med 2–1 genom samma spelare. Efter ett omdiskuterat och till sist bortdömt 3–1-mål av Sverige i andra perioden, stod det 2–1 ända in i den tredje periodens sista sekunder.

Sekunder kvar – kvitterade

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Men Schweiz, som redan i gårdagens semifinal mot Tjeckien stod för en sanslös upphämtning och vann efter att ha vänt ett underläge med fyra mål till en vinst inom loppet av knappt två minuter, lyckades kvittera efter att ha tagit ut målvakten – åtta sekunder före slutet av ordinarie matchtid.

– Efter det sista bytet vi gör håller vi jättemycket boll, men Schweiz får ett frislag och vi släpper in ett skitmål. I pausen (som följde före förlängningen) säger vi att det här är vår match, nu ska vi gå in och göra mål, berättar lagkaptenen Anna Wijk för Kanal 5 direkt efter segern.

Kais Mora-spelaren, som enligt egen utsago avslutar innebandykarriären efter den här säsongen, tog med sig paussnacket – och stod för assisten som klubbkamraten Johanna Hultgren tog vara på och satte i nätet efter en dryg minut. Därmed blev Sverige världsmästare för sjunde mästerskapet på raken.

"Vågar vinna"

– Det är helt obeskrivligt. Jag är så jävla glad och stolt. Att få göra detta med laget har betytt hur mycket som helst, det är ett fantastiskt lag, säger Anna Wijk.

Förbundskaptenen Åsa Karlsson, som i och med detta tog sitt första VM-guld sedan hon antagit sig uppdraget, var inte sen att hylla laget.

– Vi är så värda detta. Vi går in med modiga spelare, de går in och vågar vinna trots kvitteringen. Jag vill hylla hela laget, alla går in och kämpar. Vilken jävla grupp det här är, jag är så jäkla stolt. Vi har gjort det här tillsammans, säger hon till Kanal 5.

De senaste fyra årens silvermedaljör, Finland, fick med 5–4-segern mot Tjeckien under söndagen nöja sig med ett brons, efter att Sverige slagit ut finländskorna i semifinalen i går. Det blev stjärnspelaren Vera Kauppi, som inte spelat de tidigare VM-matcherna, som avgjorde för Finland mot Tjeckien – med segermålet i förlängningen.

Läs mer

Det är byggnaderna runt sockersilon som ska rivas. Tackel & tågs byggnader är privatägda och kommunen hoppas att de blir en del av den framtida Hamnstaden.

Ystad

Rivning för Hamnstaden skjuts upp: ”Vi vet inte när vi har pengar”

Coronapandemin har stoppat arbetet.

Uppgifter: Willys på väg till handelsplatsen

Bygglov

Uppgifter: Willys på väg till handelsplatsen

Hemlighetsmakeriet kring affären har varit enormt.

Salmonella Choleraresuis är en typ av salmonella som inte har funnits i Sverige på 40 år. Nu inleds en intensiv smittspårning.

Sjöbo

Ovanlig salmonella på gård: ”Kan vara ett allvarligt hot mot grisnäringen”

Intensiv smittspårning inleds efter upptäckten av ovanlig salmonella på gården i Sjöbotrakten.

Storbråk: Polis ryckte ut till tumult på stan

Simrishamn

Storbråk: Polis ryckte ut till tumult på stan

Flera personer i bråk.

Regionrådet: ”Åk inte till Danmark!”

Coronaviruset

Regionrådet: ”Åk inte till Danmark!”

Han hoppas även att danskarna stannar hemma.

Polisens satsning mot fortkörare: Här åkte flest fast

Trafik

Polisens satsning mot fortkörare: Här åkte flest fast

Genomförde trafikkontroller på flera håll.