Annons
Nyheter

Sverige vill göra sexleksakerna säkrare

Allt fler skadas av sexleksaker som används fel. Nu har ett svenskt organ tagit initiativ till en internationell standard för produkterna.
Sex • Publicerad 11 januari 2021
Standardförslaget för sexleksaker syftar till att bidra till att minska antalet skador. Arkivbild.
Standardförslaget för sexleksaker syftar till att bidra till att minska antalet skador. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Efter att ha mött flera patienter där sexleksaker fastnat och lett till skador frågade en svensk läkare Sis om det fanns någon reglering av produkterna – vilket det inte gjorde.

– Sedan gick vi ut och frågade, både i Sverige och i världen, leverantörer, tillverkare och medicinskt kunniga om en standard skulle kunna bidra till en mer kvalitetssäkrad bransch. Och intresset fanns, säger Anna Sjögren, projektledare för kvalitetssäkring av preventivmedel och sexleksaker vid Sis.

Annons

Sis tog initiativ till en global så kallad ISO-standard, och förslaget är nu ute på remiss världen över.

– Det är nu på remiss hos alla ISO-medlemsländer och det är 165 stycken. I Sverige hoppas vi få input från andra tillverkare, stora återförsäljare, typ apoteket, säger Sjögren.

"Inte lösa alla problem"

Den läkare som tog upp problemet med Sis ligger även bakom en studie som visar att antalet incidenter på grund av felanvändandet av sexleksaker ökat, och att det i sin tur kan leda till bestående skador och onödiga samhällskostnader. I studien, som fokuserar på saker som fastnat i ändtarmen, framkommer dock att det inte alltid är sexleksaker som använts – ibland är det även ljus, burkar och flaskor. Framför allt gäller detta män.

– Man kanske har använt en produkt som var avsedd för vaginalt bruk analt och då finns det inget tillräckligt stopp så den har åkt upp och fastnat, säger Anna Sjögren och fortsätter:

– En standard kan ju inte lösa alla problem och vad folk använder för olika produkter. Men det vi hoppas är att produkterna inte orsakar skada, åtminstone inte när de används rätt.

Fokus på riskanalys

Standardförslaget fokuserar mycket på riskanalys och innefattar även bland annat krav på tydlig konsumentinformation.

– Om man gör en dildo till exempel, och man vet att den kanske skulle kunna användas på fel sätt ska man tänka "vad kan vi göra för att den inte ska orsaka skada?". Är det storleken eller någon designåtgärd som kan göra att den inte kan åka in för långt? Eller att man kan plocka ut den om den gör det?

När standarden är publicerad, förhoppningsvis till årsskiftet, är det upp till tillverkarna att meddela att de följer den och det finns även möjlighet för återförsäljare och distributörer att kräva att tillverkarna följer standarden.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons