Annons

Sverige vill närvara när svarta lådor avläses

De svarta lådorna från det nedskjutna ukrainska planet är hittade. Nu meddelar haverikommissionen att svenska representanter vill vara med när innehållet i färdskrivarna blir avlästa.
Sverige/Iran • Publicerad 12 januari 2020
Blommor och ljus på den internationella flygplatsen i Kiev intill bilder på de ukrainska besättningsmedlemmar som dödades vid nedskjutningen i Iran.
Blommor och ljus på den internationella flygplatsen i Kiev intill bilder på de ukrainska besättningsmedlemmar som dödades vid nedskjutningen i Iran.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

– Vi har ställt en fråga om vi kan få vara med vid utläsningen, men har inte fått något svar ännu, säger Helene Arango Magnusson, ordförande vid Statens haverikommission (SHK) för den svenska delen av utredningen, till TT.

Av de 176 människor som dödades i nedskjutningen i onsdags var 17 hemmahörande i Sverige. Eftersom svenska medborgare finns bland offren har Sverige rätt att utse en representant i utredningen.

Annons

SHK vill vara med vid avläsningen av flygdata och röstinspelning från de så kallade svarta lådorna. Det ska ske i Kiev eller i Paris, enligt Expressen.

– Vi vill träffa utredarna personligen. Vi ska också tillvarata de anhörigas intressen här och vara en länk mellan dem och utredningen och det skulle vara värdefullt för oss att vara med, säger Arango Magnusson.

SHK:s fråga är ställd till den iranske utredningsordföranden. Iran, Ukraina samt USA och Frankrike (Boeing-flygplanet var konstruerat i USA och Frankrike) har störst rättigheter av alla länder i utredningen.

Sverige har enligt regelverket ingen formell rätt att delta men hoppas ändå få vara det, säger Arango Magnusson.

– Utredarna har agerat väldigt öppet mot oss hittills.

Tomas Bengtsson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons