Annons
Nyheter

Sveriges utsläpp har minskat med 10 procent

Sveriges koldioxidutsläpp har minskat med 10 procent under hela 2020 till följd av coronapandemin, enligt beräkningar.
Minskningen var som störst under pandemins inledning – men de dagliga utsläppen är nästan tillbaka på samma nivåer som i fjol.
Klimatet • Publicerad 11 december 2020
Stora delar av Sveriges koldioxidutsläpp kommer från transportsektorn. Arkivbild.
Stora delar av Sveriges koldioxidutsläpp kommer från transportsektorn. Arkivbild.Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Antalet vägtransporter och flygresor har sjunkit kraftigt i stora delar av världen under coronapandemin, som i en förlängning har inneburit en minskning av koldioxidutsläpp från förbränningsmotorer.

Internationella forskningsprojektet Global Carbon Project konstaterar att Sveriges utsläpp sjönk med omkring 25 procent under april, och att de under helåret 2020 har minskat med 10 procent, enligt ett pressmeddelande.

Sjönk 7 procent globalt

Annons

"Utsläppen väntas sjunka nästan lika mycket i Sverige som i EU, trots färre restriktioner. Den huvudsakliga anledningen är att många av Sveriges utsläpp kommer från transportsektorn, som påverkas mer än andra sektorer av den minskade rörligheten", säger klimatanalytikern Erik Pihl i pressmeddelandet.

Utsläppen i hela världen beräknas ha minskat med 7 procent under helåret, med 11 procent i EU och med 12 procent i USA.

Nedgången verkar dock ha stannat av. Global Carbon Project skriver att de globala koldioxidutsläppen per dag nästan är tillbaka på samma nivåer som i slutet av 2019.

Liten minskning i Kina

"Stora delar av världen går nu igenom en andra våg i covid-19-pandemin, men de dagliga utsläppen är inte i närheten av att minska lika mycket i den andra vågen som under de första nedstängningarna", säger forskningsledaren Glen Peters i pressmeddelandet.

Kina, som står för mer än en fjärdedel av de globala koldioxidutsläppen, beräknas ha minskat sina utsläpp med endast 1,7 procent under 2020.

Prognosen för utsläppen under 2020 baseras på fyra separata studier, enligt Global Carbon Project.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons